Γιατί η Ελλάδα παραμένει ο απόλυτος τουριστικός προορισμός;

Γιατί η Ελλάδα παραμένει ο απόλυτος τουριστικός προορισμός;
Photo:

Αύξηση 20,8% καταγράφηκε στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα το α΄ εξάμηνο εφέτος, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Αύξηση 20,8% καταγράφηκε στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα το α΄ εξάμηνο εφέτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων για τις αφίξεις µη κατοίκων από το εξωτερικό, που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (86,1%) παρουσίασαν αύξηση 21,8%, ενώ στα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση 32,4%. Σηµαντική αύξηση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τη Βουλγαρία (149,5%), την Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓ∆Μ) (37,8%), τη Γερµανία (23,5%), το Ηνωµένο Βασίλειο (18%), την Ιταλία (64,6%), τη Ρουµανία (62,3%), την Πολωνία (41,4%) και τη Γαλλία (12,5%). Αντίθετα, σηµαντική µείωση, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τη Ρωσία (60,6%).

Αναφορικά µε τις χώρες εκτός Ευρώπης, σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τις ΗΠΑ (41,6%) και την Τουρκία (21%).

Σε ό,τι αφορά στην κατανοµή των αφίξεων µη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη µεγαλύτερη συµµετοχή για τις χώρες της Ευρώπης κατέχει η Βουλγαρία (12,3%) και ακολουθούν η Γερµανία (11,7%), το Ηνωµένο Βασίλειο (10,8%), η ΠΓ∆Μ (10,5%), η Γαλλία (6,1%) και η Ιταλία (4%).

Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και τον σταθµό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης οδικώς, είναι ο Προµαχώνας (9%) και οι Εύζωνοι (7,2%). Όσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόμιοµιο των Αθηνών συγκεντρώνει το µμεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (21,4%) και ακολουθούν το αεροδρόμιοµιο του Ηρακλείου (9,1%) και της Ρόδου (6,7%).

Στο 6,2% η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων σύμφωνα με τον ΣΚΕΤΕ

Με θετικό πρόσημο διεθνών αεροπορικών αφίξεων έκλεισε το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΚΕΤΕ), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 6,2%, αγγίζοντας σχεδόν τα 14 εκατ. (13,946 εκατ.), 870 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Η Αθήνα, τονίζεται, συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία και τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 23,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 και αύξηση 25,6% σε επίπεδο εννιαμήνου. Το σύνολο της χώρας, εκτός Αθήνας, κινείται σε ποσοστό αύξησης 1,2%, ενώ οι Κυκλάδες συνεχίζουν δυναμικά με ποσοστό που ξεπερνά το 14% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που καταγράφουν μικρή μείωση -1,5% και -0,5% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, της ομαλής ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επαναφοράς της ρευστότητας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα του τουρισμού, ο φετινός στόχος για 26 εκατ. διεθνών αφίξεων και άνω των 14,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, τονίζει ο ΣΕΤΕ, γίνεται όλο και περισσότερο εφικτός και μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας κατά μια επιπλέον μονάδα. Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσο αυτή που διανύει η χώρα μας, ο τομέας του τουρισμού, αποδεικνύει έμπρακτα ότι συνεχίζει να ενισχύει την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αφού η αύξηση αυτή θα συμβάλλει στην διαφύλαξη τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας.