Γιατί η επόμενη παγκόσμια ύφεση μπορεί να έρθει το 2021

Γιατί η επόμενη παγκόσμια ύφεση μπορεί να έρθει το 2021

Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι οικονομολόγοι περιμένουν ήδη την επόμενη μεγάλη κρίση. Γιατί πιστεύουν κάτι τέτοιο.

 

Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αναμένουν ότι η ύφεση θα έχει ήδη αρχίσει μέχρι τα τέλη του 2020, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει ότι η εμπορική πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική επέκταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περίπου 10% των οικονομολόγων θεωρούν ότι η επόμενη συρρίκνωση θα αρχίσει το 2019, 56% την τοποθετούν στο 2020 και 33%  στο 2021 ή αργότερα, σύμφωνα με μια έρευνα γνώμης 51 ειδικών που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ένωση Οικονομικών των Επιχειρήσεων (NABE) και αφορά την περίοδο 28 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου.

41% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εμπορική πολιτική, ενώ 18% επικαλέστηκαν τα υψηλότερα επιτόκια και το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων ανέφερε μια σημαντική πτώση ή αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών.

«Τα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο επηρεάζουν σαφώς τις απόψεις των ερωτηθέντων», ανέφερε σε δήλωσή του ο David Altig, ερευνητής της Fed της Ατλάντα και επικεφαλής της έρευνας της NABE.

Η επέκταση, η οποία τον Μάιο έγινε η δεύτερο μακροβιότερη της ιστορίας, εξακολουθεί να φαίνεται ανθεκτική και οι αξιωματούχοι της Fed αναβαθμίζουν τις προοπτικές ανάπτυξής για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αν συνεχιστεί, στα μέσα του 2019 θα γίνει η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ που αφορούν την περίοδο από το 1850 μέχρι σήμερα.

Αν αφήσουμε τους φόβους για τα εμπορικά θέματα στην άκρη, οι οικονομολόγοι ήταν λίγο πιο αισιόδοξοι για την οικονομία φέτος. Η μέση πρόβλεψη για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανέβηκε στο 2,9% από 2,8% που είχε προβλεφθεί στην έρευνα του Ιουνίου. Η εκτίμηση για το 2019 παρέμεινε στο 2,7%.

Σε κάτι θετικότερο, 33% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος δυνητικός παράγοντας ενίσχυσης των επιδόσεων της οικονομίας είναι η μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας, 27% ανέφεραν τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, και 10% εστίασαν στην ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δήλωσαν ότι «οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές φαίνονται σχεδόν ισορροπημένοι» στην ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, ενώ αύξησαν την εκτίμησή τους για το 2018 σε 3,1% από 2,8% σε προηγούμενες προβλέψεις, και για το 2019 σε 2,5% από 2,4%. Αύξησαν επίσης το κύριο επιτόκιο κατά ένα τέταρτο, σε ένα εύρος-στόχο από 2% έως 2,25%.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της NABE ανέφεραν πως αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος και τρεις φορές το 2019 – εκτίμηση συμβατή με τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών. Η μέση εκτίμηση της δημοσκόπησης για τον σημείο-στόχο στο τέλος του έτους αυξήθηκε σε 2,375 τοις εκατό, που ισοδυναμεί με μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, από 2,21 τοις εκατό που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη έρευνα.

Η Yelena Shulyatyeva, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics στη Νέα Υόρκη, ήταν μεταξύ εκείνων που διενήργησαν την ανάλυση των απαντήσεων της έρευνας.