Γιατί η ιδέα της Amazon για δική της τράπεζα είναι ευφυής

Γιατί η ιδέα της Amazon για δική της τράπεζα είναι ευφυής
Photo:

Ακόμη μια έξυπνη κίνηση από τον Τζεφ Μπέζος; 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Amazon εξετάζει την είσοδό της στον χώρο της λιανικής τραπεζικής. Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν νέο τρεχούμενο λογαριασμό που θα εξυπηρετεί τους νέους και εκείνους που δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Αν και δεν αναμενόταν, η κίνηση δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, για τρεις τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, η Amazon δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία – όχι μόνο στη διαδικτυακή λιανική πώληση αλλά και στις υπηρεσίες διαδικτύου, την επεξεργασία πληρωμών, τα logistics και πολλά άλλα.

Επιπλέον, από τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μπορούν να βγουν πολλά χρήματα. Το 2014, οι χίλιες μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως έβγαλαν απίστευτα κέρδη ύψους 920 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό και η Amazon θέλει αναμφισβήτητα ένα κομμάτι από την πίτα.

Αυτό που καθιστά την θέση της Amazon τόσο ισχυρή είναι ότι έχει την τεχνική τεχνογνωσία και το κεφάλαιο εκκίνησης ώστε η προσπάθειά της να πετύχει. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό για πολλές εταιρείες fintech, οι οποίες συχνά περνάνε τα πρώτα τους χρόνια παλεύοντας να επιβιώσουν.

Τέλος, η εταιρεία είναι έτοιμη να επωφεληθεί από μια τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπου τα τραπεζικά προϊόντα βασίζονται πρωτίστως στην τεχνολογία. Με αυτό, εννοείται ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να προσφέρουν απολαυστικές εμπειρίες χρήστη. Οι πελάτες αποκτούν την ευχέρεια να ελέγχουν τα χρήματά τους, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και φανταχτερών ιστοσελίδων.

Η τραπεζική είναι περίπλοκο πράγμα. Είναι ένα πεδίο με έντονη εποπτεία. Όμως, τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα εμπόδια έχουν αρθεί, επιτρέποντας σε νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τα δικά τους σχήματα.

Είναι αλήθεια ότι αυτές οι αποκαλούμενες «τράπεζες – αμφισβητίες» κάνουν το ίδιο πράγμα που έχουν κάνει ιστορικά οι υπόλοιπες τράπεζες. Διατηρούν τα χρήματά σας ασφαλή και σάς επιτρέπουν να κάνετε αγορές και αναλήψεις. Πολλές προσφέρουν πίστωση στους πελάτες ως μια ροή εσόδων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερο είναι το πώς το κάνουν αυτό. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν την τραπεζική λειτουργία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Μέσω εφαρμογών στα τηλέφωνά τους, οι πελάτες μπορούν αμέσως να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα χρήματά τους και είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα.

Αυτή η μορφή τραπεζικής χωρίς υποκαταστήματα έγινε δυνατή χάρη στο διαδίκτυο και τα πανταχού παρόντα smartphones. Αν και οι «τράπεζες – αμφισβητίες» δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη σε βάθος χρόνου, προσφέρουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στα mainstream τραπεζικά προϊόντα.