Γιατί οι ιδρυτές της Fiat εγκαταλείπουν την Ιταλία

Γιατί οι ιδρυτές της Fiat εγκαταλείπουν την Ιταλία

Η αριστοκρατία της ιταλικής βιομηχανίας μεταφέρει την τεράστια επενδυτική εταιρεία της στην Ολλανδία.

Η οικογένεια Ανιέλι ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat το 1899 και έχτισε μια τεράστια περιουσία σε βάθος άνω του ενός αιώνα.

Η ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτική εταιρεία Exor κατέχει πλέον μεγάλα μερίδια σε παγκόσμιες εταιρείες όπως η Fiat Chrysler, η Ferrari, και ο The Economist Group.

Η Exor λέει ότι η μεταφορά απ’ το Τορίνο στο Άμστερνταμ θα απλοποιήσει τις εταιρικές λειτουργίες εφόσον η Fiat Chrysler, η Ferrari και άλλες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στην Ολλανδία.

Όταν ο πρόεδρος Τζον Έλκαν – τρισέγγονο του ιδρυτή της Fiat Τζιοβάνι Ανιέλι – πρότεινε τη συγκεκριμένη κίνηση τον περασμένο Ιούλιο, είπε ότι ήταν φυσικό για την Exor «να ευθυγραμμιστεί με τις βασικές μας επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη αναδιοργανώσει τη δική τους εταιρική δομή ώστε να αντανακλούν καλύτερα την παγκόσμια δραστηριότητά τους».

Η μεταφορά στην Ολλανδία θα επιτρέψει στην εταιρεία να επωφεληθεί από την εξειδικευμένη νομική, χρηματοοικονομική και εμπορική γνώση που υπάρχει στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Οι επενδυτές αναμένουν από μια παγκόσμια εταιρεία να βρίσκεται σ’ ένα παγκόσμιο κέντρο» αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η νέα ολλανδική μετοχική δομή θα δώσει περισσότερα δικαιώματα ψήφου σε μετόχους που παραμένουν στις επενδύσεις τους για χρόνια, όπως τα μέλη της οικογενείας Ανιέλι.

Η Exor – και θυγατρικές της όπως η Ferrari και η Fiat Chrysler – θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, και οι εταιρείες της θα συνεχίσουν να απασχολούν πάνω από 80.000 άτομα στην Ιταλία.

Η Exor κατέχει επίσης το 100% της ασφαλιστικής εταιρείας PartnerRe, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου Γιουβέντους, και μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία κατασκευαστικού εξοπλισμού CNH Industrial, η οποία έχει έδρα στην Ολλανδία.