Γιατί οι υπερπλούσιοι επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως το ασφαλέστερο καταφύγιο του κόσμου

Γιατί οι υπερπλούσιοι επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως το ασφαλέστερο καταφύγιο του κόσμου
People walk past the financial district at Marina Bay on May 20, 2021 in Singapore. Singapore enters a month long heightened alert from May 16 to June 13 to curb the spread of COVID-19 cases in the local community. New restrictions on movements and activities have been introduced such as limiting social interaction to two, prohibiting dining out and a reduced operating capacity at shopping malls and attractions. (Photo by Suhaimi Abdullah/NurPhoto) (Photo by Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Όταν ο έμπορος αυτοκινήτων Keith Oh, με έδρα τη Σιγκαπούρη, διάβασε το μήνυμα ενός Κινέζου στο Facebook, δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν πραγματικό: Ως πελάτης παράγγειλε μέσω του κοινωνικού δικτύου μια Bentley αξίας 830.000 δολ. Αυτή η εξαιρετικά γρήγορη συναλλαγή ήταν το τελευταίο σημάδι μιας ευρύτερης τάσης: Τα χρήματα συρρέουν στη Σιγκαπούρη όπως ποτέ άλλοτε. Καθώς η πανδημία πλήττει τη Νοτιοανατολική Ασία και η πολιτική αναταραχή απειλεί το Χονγκ Κονγκ, η πόλη θεωρείται ασφαλές λιμάνι για ορισμένους από τους πλουσιότερους κατοίκους της περιοχής και τις οικογένειές τους.

Για τους πλούσιους «που μπορούν να αποφασίσουν πού θέλουν να ζήσουν και να εγκατασταθούν, η Σιγκαπούρη είναι στην κορυφή των προτιμήσεών τους τώρα», δήλωσε ο Stephan Repkow, ο οποίος ίδρυσε την Wealth Management Alliance το 2015 μετά από τέσσερα χρόνια στο Union Bancaire Privee.

Η Σιγκαπούρη αποτελεί εδώ και καιρό επιλογή για πλούσιους Κινέζους, Ινδονήσιους και Μαλαισιανούς που την επισκέπτονται για να ψωνίσουν, να παίξουν μπακαρά στο καζίνο ή να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Η πανδημία τα άλλαξε, εξωθώντας πολλούς μεγιστάνες και τις οικογένειές τους να μείνουν στην πόλη για μήνες, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας στη Μαλαισία και την Ινδονησία είναι 10 και 30 φορές υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι

Ειδικά οι Κινέζοι έχουν κατακλύσει τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, «μετά την πανδημία, δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο συρρέουν, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από την Ινδονησία, την Ινδία και τις ΗΠΑ», μεταδίδει το Bloomberg. Οι αρχές καθιστούν σχετικά εύκολη την εγκατάσταση υπερπλουσίων.

Μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Επενδυτών, η χώρα προσφέρει μια γρήγορη διαδρομή μόνιμης κατοικίας σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή οικογένειες εάν επενδύσουν 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε μια τοπική επιχείρηση.

«Αυτό μας επέτρεψε να ενισχύσουμε την ποιότητα των επενδυτών που προσελκύουμε και συμβαδίζει με τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε το καθεστώς της Σιγκαπούρης ως βασικού ασιατικού κόμβου για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επενδυτικές δραστηριότητες» έγραψε ο Μάθιου Λι.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης ένα νέο επενδυτικό όχημα πέρυσι, γνωστό ως Variable Capital Company, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την προσέλκυση hedge funds, επενδυτικές εταιρείες και family offices. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 260 VCC, σύμφωνα με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης.

Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες

Όλα αυτά έχουν αυξήσει τη ζήτηση για πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες. Στο Odette, ένα εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ασίας, ένα μενού γευσιγνωσίας για δύο, με κρασί και τυρί, μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια. Η επίδραση του πλούτου αυξάνει επίσης τις τιμές στα κλαμπ γκολφ. «Η Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα υπέροχο μέρος» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων Niels Sherry.