Γιατί η Κίνα δεν είδε το φινάλε το Game of Thrones

Γιατί η Κίνα δεν είδε το φινάλε το Game of Thrones
Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια της εμπορικής διαμάχης Πεκίνου – Ουάσινγκτον.

Ενώ το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά ως προς τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του φινάλε της σειράς Game of Thrones, πολλοί Κινέζοι πολίτες προσπαθούν ακόμα να αποφύγουν τα spoilers καθώς η Tencent, η οποία προβάλλει τα προγράμματα του καναλιού HBO στην Κίνα, καθυστέρησε την προβολή του επεισοδίου.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η καθυστέρηση, ενώ και το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφές.

Επισήμως η εταιρεία δήλωσε ότι η καθυστέρηση ήταν «εξαιτίας ενός προβλήματος μετάδοσης». Όμως, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και μερικά από τα μοτίβα του επεισοδίου προκαλούν εικασίες ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

Αν και ορισμένοι πελάτες από τις ΗΠΑ ανέφεραν τεχνικές δυσκολίες με τις συνδρομές HBO Now και HBO που αγοράστηκαν μέσω της Amazon, τα θέματα αυτά επιλύθηκαν γρήγορα πριν ξεκινήσουν να πέφτουν οι τίτλοι έναρξης του επεισοδίου. Επομένως, η επίσημη συλλογιστική της Tencent φαίνεται μη πειστική, εκτός εάν η μετάδοση αυτή αποκλείστηκε από το κινεζικό κράτος για άλλους λόγους.

Το επεισόδιο, με τίτλο “The Iron Throne”, ήταν μια συνηγορία υπέρ της δημοκρατίας. Αφότου ο Jon Snow σκοτώνει τη Daenerys Targaryen, οι ηγέτες των μεγάλων οίκων συγκεντρώνονται για να καθορίσουν, μεταξύ άλλων, ποιος θα κυβερνήσει το Westeros. Ο Samwell Tarly προτείνει ο κυβερνήτης να επιλέγεται από τον λαό, και όχι να διορίζεται από μια μικρή ομάδα ισχυρών ανθρώπων.

Η πρότασή του γίνεται δεκτή με γέλια από τους υπόλοιπους και απορρίπτεται, αλλά λόγω της αντιδημοκρατικής στάσης της Κίνας ίσως ακόμα και η έκφραση μιας άποψης υπέρ της δημοκρατίας να είναι αρκετή για να καθυστερήσει το επεισόδιο. Ίσως, για παράδειγμα, να χρειάζεται χρόνος για να «σβήσουν» από το επεισόδιο την επίμαχη σκηνή όπου ο Sam επιχειρηματολογεί υπέρ της δημοκρατίας υπογραμμίζοντας τον παράλογο και ξεπερασμένο χαρακτήρα των δικτατοριών.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για την καθυστέρηση; Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ενέτειναν τη ρήξη σε επίπεδο λόγου και αύξησαν τους δασμούς την περασμένη εβδομάδα, και όλο αυτό το κλίμα έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Την περασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, ακυρώθηκε απότομα ένα κινεζικό δράμα που γυρίστηκε στις ΗΠΑ με Αμερικανούς ηθοποιούς. Οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής με δεσμούς με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αναμφίβολα πίεση.

Το CCTV, το κρατικό κανάλι ταινιών της Κίνας, έχει επίσης αρχίσει να προβάλλει λιγότερα γουέστερν και περισσότερες ταινίες σχετικά με την ήττα των Αμερικανών εισβολέων.

Ανεξαρτήτως του λόγου, η καθυστέρηση προβολής του φινάλε του Game of Thrones αναστάτωσε εκατομμύρια οπαδούς της σειράς στην Κίνα, με πολλούς να ασκούν κριτική στην Tencent στα κινεζικά κοινωνικά μέσα.

Αυτό που παραμένει μέχρι τώρα άγνωστο είναι κατά πόσο η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του παράνομου «κατεβάσματος» του επεισοδίου από πειρατικές ιστοσελίδες. Η πρεμιέρα της σεζόν τον Απρίλιο κατεβάστηκε παράνομα 54 εκατομμύρια φορές, με την Κίνα να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος αυτών των παράνομων views.

Πηγή: fortune.com