Γιατί η κλιματική δράση αφορά το να γίνεις ακόμα πιο ανταγωνιστικός

Γιατί η κλιματική δράση αφορά το να γίνεις ακόμα πιο ανταγωνιστικός
Photo: pixabay.com
Η προσπάθεια για το κλίμα εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 3 έως 5 τρισ. δολάρια ετησίως σε παγκόσμιες επενδύσεις για τις επόμενες τρεις δεκαετίες - ένα ποσό που κανένας επιχειρηματίας δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει.

του Alan Murray

Μερικοί αναγνώστες της στήλης CEO Daily με κατηγόρησαν πρόσφατα επειδή αφιερώνω τόσο πολύ χώρο σε θέματα κλίματος. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει ένα από τα καθοριστικά επιχειρηματικά ζητήματα – αν όχι το καθοριστικότερο – του 2021.

Ο Rich Lesser, διευθύνων σύμβουλος της BCG, επιβεβαίωσε αυτή την άποψη όταν μίλησα μαζί του προχθές. «Υπάρχει ένα επίπεδο δέσμευσης στα ανώτερα επίπεδα των εταιρειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δεν ήταν ποτέ υψηλότερο», είπε. «Η προσοχή της οποίας τυγχάνει αυτό το θέμα όταν βρίσκομαι με άλλους επιχειρηματίες έχει αυξηθεί κατά πολύ. Έχει τη θέση που καταλάμβαναν η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνολογία πριν από πέντε χρόνια. Πλέον σχεδόν δεν μπορείς να συζητήσεις με διευθύνοντες συμβούλους χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό».

Αυτό αντανακλά εν μέρει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των επενδυτών. Αλλά αντανακλά επίσης μια επιχειρηματική επιταγή. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους, ασκούν πίεση στους εταίρους και τους προμηθευτές να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.

Επιπλέον, η προσπάθεια για το κλίμα εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 3 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παγκόσμιες επενδύσεις για τις επόμενες τρεις δεκαετίες – ένα ποσό που κανένας επιχειρηματίας δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει. «Όλο και περισσότερο, αυτό θα είναι ένα από τα καθοριστικά ερωτήματα για το πώς θα οικοδομήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Lesser.

Ο Lesser, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο τέλος αυτού του μήνα και θα γίνει παγκόσμιος πρόεδρος της εταιρείας, είναι επίσης επικεφαλής σύμβουλος του Alliance of CEO Climate Leaders του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – μιας ομάδας περισσότερων από 100 ανώτατων στελεχών που έχουν δεσμευτεί σταθερά να επιτύχουν το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050.

Αλλά ο ίδιος λέει ότι ακόμη και με την αύξηση των δεσμεύσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BCG διπλασιάζονται ετησίως από το 2015, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Και πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να επιταχύνουν την προσπάθεια – ορίζοντας μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επιβάλλοντας κυρώσεις στις εταιρείες και τις χώρες που δεν αναλαμβάνουν δράση, και παρέχοντας κίνητρα για τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα του κλίματος. «Χωρίς κυβερνητική δράση, δεν νομίζω ότι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν αρκετά μακριά ή θα κινηθούν αρκετά γρήγορα».

Πηγή: fortune.com