Γιατί η Λαγκάρντ εξαφάνισε τα κινητά των συναδέλφων της στην ΕΚΤ

Γιατί η Λαγκάρντ εξαφάνισε τα κινητά των συναδέλφων της στην ΕΚΤ
epa10860234 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The Governing Council decided to raise the three key ECB interest rates by 25 basis points. Accordingly, the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will be increased to 4.50%, 4.75% and 4.00% respectively, with effect from 20 September 2023. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ ήθελε να αποτρέψει διαρροές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατέσχεσε τα κινητά τηλέφωνα των συναδέλφων της, κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, και τους επέπληξε επειδή είχαν διαρρεύσει κρίσιμες πληροφορίες πριν από μια απόφαση πολιτικής της Τράπεζας, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση είναι το πιο τολμηρό βήμα που έχει κάνει η Λαγκάρντ για να σταματήσει τη διαρροή πληροφοριών από το Διοικητικό Συμβούλιο, ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει την προεδρία της, καθώς και εκείνη του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

Τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κλήθηκαν να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επρόκειτο να επιλέξουν την Claudia Buch ως την κορυφαία επόπτρια της ΕΚΤ, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Τα κινητά τηλέφωνα επιστράφηκαν αφού είχε ανακοινωθεί ο διορισμός της Buch ως προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο εποπτεύει περισσότερους από εκατό από τους μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης, προσθέτουν οι πηγές.

Η απόφαση ελήφθη επειδή η επιλογή το 2018 του σημερινού προέδρου, Andrea Enria, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσημη ανακοίνωση, ανέφεραν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η κίνηση της Λαγκάρντ έγινε μία ημέρα μετά την αποκλειστική αποκάλυψη του Reuters ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις βασικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και χρηματιστές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή, αλλά πολλοί άλλαξαν την άποψή τους μετά τη δημοσίευση του Reuters αργά την Τρίτη.

Η Λαγκάρντ στιγμάτισε τη διαρροή στην αρχή της διήμερης συνεδρίασης, μια κριτική την οποία επανέλαβαν αρκετοί συνάδελφοί της.

Η Λαγκάρντ «κληρονόμησε» ένα διχασμένο Διοικητικό Συμβούλιο από τον Ντράγκι, ο οποίος είχε αποξενώσει τα λεγόμενα «γεράκια» στον βορρά της ευρωζώνης με την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και το τραχύ στυλ διαχείρισης που εφάρμοζε. Προσπάθησε να δημιουργήσει μια πιο αρμονική ατμόσφαιρα και αρκετές πηγές συμφωνούν ότι τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι προσπάθειές της βοηθήθηκαν από τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό των δύο τελευταίων ετών, ο οποίος μείωσε τα περιθώρια διαφωνίας και ουσιαστικά ανάγκασε την ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα σερί αυξήσεων των επιτοκίων.

Αλλά καθώς το κόστος δανεισμού ωθήθηκε υψηλότερα, όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν επιφυλάξεις για περαιτέρω αυξήσεις, ανέφεραν οι πηγές.

Η Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η τελευταία αύξηση υποστηρίχθηκε από «μια σταθερή πλειοψηφία των μελών του ΔΣ», σε σύγκριση με την απόλυτη ομοφωνία για την προηγούμενη αύξηση τον Ιούλιο και μια «πολύ, πολύ ευρεία συναίνεση» ένα μήνα νωρίτερα.