Γιατί η Μόσχα χαίρεται με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Γιατί η Μόσχα χαίρεται με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;
epa05673726 (FILE) A file picture dated 12 May 2011 shows Exxon Mobile CEO and Chairman Rex Tillerson appearing before the Senate Finance Committee hearing on 'Oil and Gas Tax Incentives and Rising Energy Prices', on Capitol Hill in Washington DC, USA. According to reports on 13 December 2016, Tillerson was confirmed for the post of US Secretary of State as US President-elect Donald Trump continued to fill in key positions in his new administration. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι έχει λόγους να είναι ικανοποιημένο με τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον.

To Κρεμλίνο χαιρέτισε την πρόταση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «επαγγελματία» που «έχει καλές σχέσεις εργασίας» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κι όχι μονάχα ο πρόεδρος της χώρας, διατηρούν καλές σχέσεις, σχέσεις εργασίας με τον Τίλερσον. Πρόκειται για μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Είναι πολύ επαγγελματίας στον τομέα του» δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρότασης για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο διορισμός του Τίλερσον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας, ο Ρώσος σύμβολος απάντησε:

«Θέλουμε να εξέλθουμε από την κατάσταση κρίσης (στις σχέσεις μας), που δεν ικανοποιεί ούτε τη ρωσική ούτε την αμερικανική πλευρά».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον Τίλερσον «πραγματιστή».

«Ελπίζουμε ότι αυτός ο ρεαλισμός θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη σχέσεων, που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, με στόχο τη ρωσοαμερικανική συνεργασία και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων» τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε εταίρο επιθυμεί σχέσεις που αναπτύσσονται με γνώμονα την ισότητα με τη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε σήμερα για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον Ρεξ Τίλερσον, τον διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, μια ένδειξη των προθέσεων του μεγιστάνα υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο 64χρονος Τίλερσον γνωρίζει πολύ καλά τη Ρωσία, με την οποία, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου στον κόσμο, συνεργάζεται συχνά.