Γιατί η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft – Τι αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα τριμήνου

Γιατί η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft – Τι αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα τριμήνου
Pedestrians walk past a TESLA electric car store in Shanghai, China, on April 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Tα άσχημα νούμερα της Tesla δείχνουν ότι δεν είναι Apple ή Oracle, αλλά μια εταιρεία αυτοκινήτων

Του Shawn Tully

Όταν η Tesla «αποκάλυψε» τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, οι αναλυτές και ο οικονομικός Τύπος επικεντρώθηκαν στο πόσο υπολείπονταν οι αριθμοί από τις ήδη αρνητικές προβλέψεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας επιδόθηκαν σε ιδιαίτερες χαμηλές πτήσεις, στα 66 σεντ ανά μετοχή, όπερ σημαίνει 10% λιγότερα έναντι των εκτιμήσεων.

Εύλογα, τα ιδιαίτερα κακά νούμερα τρόμαξαν τους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν τη μετοχή στο -13%, με αποτέλεσμα να εξαϋλωθούν πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης – από 254 δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς στις 17 Οκτωβρίου σε 220 δολάρια μέχρι τις αρχές του απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου.

Αυτό όμως που προβλημάτισε ακόμα περισσότερο ήταν ο Elon Musk, o οποίος, αφού διασκέδασε τις προσδοκίες περί γρήγορης ανάκαμψης, προειδοποίησε ότι το Cybertruck, το νεότερο μοντέλο της Tesla, «θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή σε τιμή που μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειδή τα επιτόκια που πληρώνουν τώρα οι αγοραστές για να χρηματοδοτήσουν τα Model 3 και Model Ys τους αυξήθηκαν γρήγορα, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις τιμές για να διατηρήσει τις μηνιαίες πληρωμές χαμηλές, ώστε τα οχήματά του να είναι προσιτά για τις μάζες. Αυτή η υπόσχεση υποδηλώνει ότι τα κάποτε εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους της Tesla θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται.

Υπονόησε δε ότι η μέχρι τώρα μάγια επέκταση του Tesla προσκρούει τώρα στον νόμο των μεγάλων αριθμών, δηλώνοντας: «Δεν είναι δυνατό να έχουμε σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 50% για πάντα». Τέλος, ο Musk δεν παρείχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει διαθέσιμη η τεχνολογία ρομπο-ταξί, και μάλιστα προειδοποίησε ότι το FSD «δεν είναι έτοιμο για την ώρα έναρξης».

Για τους επενδυτές της Tesla, αυτή η παραδοχή υποδηλώνει μεγάλη πτώση. Η άποψη ότι η Tesla είναι ξεχωριστή, ότι μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων – ή ακόμα και τρισεκατομμυρίων – εξαρτάται από την ικανότητα του Musk να μεταμορφώσει την αυτοκινητοβιομηχανία σε έναν εξαιρετικά κερδοφόρο τεχνολογικό σπρίντερ.  

Τα νούμερα

Οι αριθμοί της Tesla έχουν περισσότερα κοινά με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι με άλλους διάττοντες αστέρες της τεχνολογίας.

Αυτό που δείχνουν οι νέοι αριθμοί της Tesla και το δυσοίωνο αφήγημα του Musk δεν είναι καθόλου καλά νέα. Φορτώνοντας με καινοτομίες ένα μεταλλικό σκελετό, υπήρχε η ελπίδα πως η Tesla θα πετύχαινε κερδοφορία όχι ενός βαρέος κατασκευαστή, αλλά μιας Apple ή Oracle.

Η καλύτερη απόδειξη; Η Tesla είναι τώρα μόνο μετρίως κερδοφόρα. Αυτό καθρεπτίζουν οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται ως αποτελεσμα από τα συνεχώς αυξανόμενα περιουσιακά της στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή περισσότερων Teslas: εγκαταστάσεις, μηχανήματα, αποθέματα και διάφορα άλλα βασικά στοιχεία του ισολογισμού. Οι ταμειακές ροές είναι ό,τι απομένει μετά την πληρωμή όλων των δαπανών που απαιτούνται για την παραγωγή του προϊόντος, αφαιρουμένων στη συνέχεια των κεφαλαιουχικών δαπανών. Με απλά λόγια, οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι αυτό που τελικά πηγαίνει στις τσέπες των επενδυτών, είτε σε μερίσματα, είτε σε εξαγορές, είτε ως καύσιμο για την ανατίμηση των μετοχών. Και όσο περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρεία τόσο περισσότερο πλουτίζουν οι μέτοχοι της.

Εν προκειμένω η Tesla έχει πρόβλημα, καθώς η «ταμειακή ροή από τις εργασίες» που δημιουργεί από τα έσοδα μείον τα έξοδα συνεχίζει να μειώνεται και η κεφαλαιοποίησή της αυξάνεται ραγδαία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Tesla συγκρατεί όλο και λιγότερες ελεύθερες ταμειακές ροές και όλο και περισσότερα εργοστάσια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το 2021, η Tesla κατέγραψε ελεύθερες ταμειακές ροές ανά τρίμηνο 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσιο επιτόκιο 4,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε περιουσιακά στοιχεία 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με απόδοση επί των περιουσιακών στοιχείων 8,5%. Το επόμενο έτος, οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτινάχθηκαν στα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο, ή 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν απότομα στα 73 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα ελαφρά πτώση στο ROA στο 7,3%.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2023. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα, η Tesla είχε κατά μέσο όρο FCF μόλις 358 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο, ή 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Ωστόσο, τα περιουσιακά της στοιχεία σε μόλις εννέα μήνες αυξήθηκαν κατά 25% στα 91 δισεκατομμύρια δολάρια – ένας συνδυασμός απώλειας-απώλειας που μείωσε το ROA της στο ασήμαντο 1,5%. Ένας λόγος για αυτό ήταν η απότομη αύξηση του capex.

Η Tesla θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το να είσαι πρωταθλητής σε μια σκληρή, βάναυσα ανταγωνιστική σφαίρα βαριάς κατασκευής μπορεί να είναι δύσκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune