Γιατί η Βραζιλία βρίσκεται στα πρόθυρα χάους

Γιατί η Βραζιλία βρίσκεται στα πρόθυρα χάους
Photo: REUTERS

Η Βραζιλία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση τώρα και η κατάσταση χειροτερεύει - Δείτε τους βασικούς λόγους. 

Η οικονομία της είναι σε ύφεση, το νόμισμά της σημειώνει κατακόρυφη πτώση και η πρόεδρός της, Ντίλμα Ρούσεφ, έχει τη χαμηλότερη δημοτικότητα – 8% – που είχε ποτέ πρόεδρος από το 1992.

Και η κατάσταση χειροτερεύει.

Αμερικανικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αξιολογήσει το αξιόχρεο της Βραζιλίας λίγο πιο πάνω από «σκουπίδι». Και καθημερινά οι Βραζιλιάνοι υποφέρουν λόγω της γρήγορης υποχώρησης της αξίας του νομίσματος. Το νόμισμα της Βραζιλίας, το ρεάλ, έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου φέτος στο χαμηλότερο σημείο του από το 2003.

Πολλά από τα προβλήματα της Βραζιλίας πηγάζουν από την ευρεία υπόθεση δωροδοκίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras. Η υπόθεση μαστίζει τη χώρα και βλάπτει την εταιρεία, η οποία έχει τεράστια συμβολή στην οικονομία της.

Η κατάσταση στην Κίνα επίσης δε βοηθά. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας και η επιβράδυνση της οικονομίας της κάνει τα εμπορεύματα της Βραζιλίας – τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξής της – να χάνουν την αξία τους γρήγορα.

Πριν δύο μέρες μια βραζιλιάνικη μη κερδοσκοπική οργάνωση διοργανώνει μια μαζική διαμαρτυρία, απαιτώντας την καθαίρεση της Ρούσεφ. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε κάθε πόλη της Βραζιλίας και σε πόλεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ιδού λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση στη Βραζιλία.

1. Μια ύφεση που επιδεινώνεται

Η Βραζιλία ήταν κάποτε διαφήμιση για τις αναδυόμενες αγορές. Η οικονομία της αυξανόταν τρεις φορές ταχύτερα από την οικονομία των ΗΠΑ το 2010. Αλλά σήμερα, η οικονομική ανάπτυξη είναι χειρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί λόγοι για την ύφεση:

A. Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων πραγματικά κοστίζει στη Βραζιλία. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατακόρυφα από το περασμένο έτος. Η τιμή των δύο μεγάλων εξαγώγιμων προϊόντων της Βραζιλίας, της ζάχαρης και του καφέ, έχει μειωθεί κατά 34% και 25% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Β. Ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, η Κίνα, επιβραδύνεται, έχει υποτιμήσει το νόμισμά της και αγωνίζεται να διαχειριστεί τη διόρθωση της αγοράς. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη Βραζιλία, η οποία χρειάζεται υγιείς εμπορικούς εταίρους.

Η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 2,3% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America (BAC) Merrill Lynch, οι οποίες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Η τράπεζα επίσης εκτιμά ύφεση και για το 2016, όταν θα γίνουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

2. Το σκάνδαλο της Petrobras προκαλεί αβεβαιότητα και φόβο

Οι Βραζιλιάνοι έχουν συνηθίσει στην πολιτική διαφθορά. Αλλά το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Petrobras, την κρατική εταιρεία πετρελαίου, έχει συγκλονίσει το έθνος και την οικονομία και θέτει την πρόεδρο αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής.

Είναι μια κλασική περίπτωση διαφθοράς: για χρόνια, οι εταιρείες που συναγωνίζονται για τις προσοδοφόρες συμβάσεις, όπως την κατασκευή εξεδρών πετρελαίου, έδιναν μίζες σε υπαλλήλους της Petrobras. Ορισμένες από αυτές τις δωροδοκίες διοχετεύονταν στο κόμμα της Ρούσεφ, το Εργατικό Κόμμα. (Η Ρούσεφ δεν κατηγορείται για αδίκημα, αλλά αρκετοί πολιτικοί του κόμματός της έχουν κατηγορηθεί).

Αυτές οι μίζες δεν ήταν ευκαταφρόνητες. Η Petrobras έχασε 2 δισεκατομμύρια από δωροδοκίες όλα αυτά τα χρόνια.

Η εταιρεία αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μη συμπεριλαμβανομένων όλων των άλλων δραστηριοτήτων, όπως τις κατασκευές και τις μεταφορές που υποστηρίζει. Η τιμή της μετοχής της Petrobras έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

3. Ο κίνδυνος: επίκειται αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο η Κίνα που προκαλεί πονοκέφαλο στο εξωτερικό στη Βραζιλία. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερα το Σεπτέμβριο. Η Κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο το Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα κάνει τους επενδυτές να αποσύρουν τα μετρητά τους από αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι οι επενδυτές μπορούν να απολαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματά τους. Αυτό μειώνει την επιθυμία των επενδυτών να ψάξουν στο εξωτερικό για πιο επικίνδυνες, αλλά υψηλότερες αποδόσεις.

Πηγή: Cnn Money