Γιατί η Βρετανία έριξε «καμπάνα» ύψους 6,2 εκατ. λιρών HSBC

Γιατί η Βρετανία έριξε «καμπάνα» ύψους 6,2 εκατ. λιρών HSBC
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παράλειψη που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δυσανάλογων μέτρων κατά των πελατών που καθυστερούσαν τις πληρωμές.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) επέβαλε πρόστιμο ύψους 6,2 εκατ. λιρών στην HSBC, στην HSBC Bank και στην Marks and Spencer Financial Services (HSBC) για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των πελατών που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

Από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2018, η HSBC δεν εξέτασε κατάλληλα τις περιστάσεις των πελατών που έχαναν πληρωμές, οδηγώντας σε εσφαλμένες αξιολογήσεις της οικονομικής τους κατάστασης για ρυθμίσεις που στόχευαν στη μείωση ή την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.

Αυτή η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δυσανάλογων μέτρων κατά των πελατών που καθυστερούσαν τις πληρωμές, επιδεινώνοντας την οικονομική τους κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελλείψεις στις πολιτικές, τις διαδικασίες και την εκπαίδευση του προσωπικού της HSBC, καθώς και τα ανεπαρκή μέτρα για τον εντοπισμό και τη διόρθωση περιπτώσεων άδικης μεταχείρισης, ήταν οι κύριες αιτίες αυτών των αστοχιών. Παρά την ανακάλυψη αυτών των ζητημάτων το 2018, η HSBC έδειξε προληπτική υπευθυνότητα, επενδύοντας 94 εκατ. λίρες για τη διόρθωση της κατάστασης και εκδίδοντας αποζημιώσεις συνολικού ύψους 185 εκατ. λιρών σε περισσότερους από 1,5 εκατ. πελάτες που επλήγησαν.

Η Τερέζ Τσάμπερς, Κοινή Εκτελεστική Διευθύντρια του τμήματος Enforcement and Market Oversight της FCA, τόνισε τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των πελατών από τους δανειστές, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Αναγνώρισε τις προσπάθειες της HSBC για την επίλυση του προβλήματος, αλλά υπογράμμισε τη σημαντική οικονομική ζημία που προκλήθηκε σε 1,5 εκατ. πελάτες λόγω των ενεργειών της τράπεζας.

Η FCA έλαβε υπόψη το πρόγραμμα αποκατάστασης και επανόρθωσης της HSBC κατά τον καθορισμό του προστίμου, προσφέροντας έκπτωση 30% επί της χρηματικής ποινής, η οποία διαφορετικά θα ανερχόταν σε 8.971.600 λίρες Αγγλίας. Ο διακανονισμός αυτός υπογραμμίζει τη δέσμευση της ρυθμιστικής αρχής να διασφαλίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τηρούν τα πρότυπα δίκαιης μεταχείρισης των πελατών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: