Γιατί είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Γιατί είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης
Είναι τελικά ασφαλείς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης; Μπορεί ένας χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στον αντίστοιχο διαχειριστή;

του Lance Whitney

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το ΑΒΓΔΕ ή το 12345 ως κωδικό πρόσβασης; Αν ναι, δεν είστε ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αδύναμους ή διαδεδομένους κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς τους στο διαδίκτυο και συχνά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς ιστότοπους.

Αυτή η προσέγγιση αφήνει τους κωδικούς πρόσβασής σας εκτεθειμένους στους χάκερ που μπορούν γρήγορα να τους εντοπίσουν. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης (password managers) είναι μια λύση, καθώς μπορούν να δημιουργούν, να αποθηκεύουν και να εφαρμόζουν ισχυρούς και σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους ιστότοπους που χρησιμοποιείτε.

Είναι ασφαλείς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης; Μπορεί ένας χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στον αντίστοιχο διαχειριστή;

Το κρίσιμο είναι να φροντίσετε για την προστασία όχι μόνο των κωδικών πρόσβασης, αλλά και του διαχειριστή κωδικών σας. Στην αγορά θα βρείτε μια ποικιλία διαχειριστών κωδικών πρόσβασης και μερικοί απ’ αυτούς είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότεροι έχουν μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή.

Στα πιο δημοφιλή προϊόντα περιλαμβάνονται το LastPass, το 1Password, το Dashlane, το RoboForm, το Keeper Security, το KeePass και το Sticky Password. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιείτε το λογισμικό για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης για συγκεκριμένους ιστότοπους. Αυτός ο κωδικός πρόσβασης και το όνομα χρήστη αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του προγράμματος στον υπολογιστή σας, και ενδεχομένως και στο cloud.

Όταν χρειάζεστε να ανοίξετε έναν ιστότοπο, το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασής σας εφαρμόζονται αυτόματα για να συνδεθείτε. Οι περισσότεροι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν εκδόσεις για Windows, macOS, iOS και Android, ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε σε όλες τις συσκευές και σε όλα τα προγράμματα περιήγησής σας.

Τι γίνεται όμως αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας; Μπορεί να ανοίξει τον διαχειριστή για να δει όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας;

Είναι προφανές ότι το πρώτο βήμα πρέπει πάντα να είναι η προστασία του υπολογιστή ή της κινητής συσκευής σας- με ισχυρό κωδικό πρόσβασης, PIN, δακτυλικό αποτύπωμα, και αναγνώριση προσώπου.

Για να προστατεύσετε τον διαχειριστή κωδικών σας, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κύριο κωδικό πρόσβασης (master password). Ο κύριος κωδικός πρόσβασης κλειδώνει την «πόρτα» στον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Έτσι, μόνο κάποιος που γνωρίζει (ή μαντέψει) τον κύριο κωδικό μπορεί να αποκτήσει τους επιμέρους κωδικούς πρόσβασής σας.