Γιατί είναι καλό να λέτε «ναι» στις προκλήσεις

Γιατί είναι καλό να λέτε «ναι» στις προκλήσεις

Η θετική στάση προσφέρει ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης που αλλιώς δεν θα ήξερες ποτέ ότι υπάρχουν.

της Μπεθ Στορτζ*

Μία από τις καλύτερες συμβουλές καριέρας που έλαβα ποτέ είναι να λέω «ναι» όσο περισσότερο μπορώ. Φυσικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το να πεις ναι φαίνεται επικίνδυνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η θετική στάση προσφέρει ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης που αλλιώς δεν θα ήξερες ποτέ ότι υπάρχουν. Δυστυχώς, είναι στη φύση μας να αποφεύγουμε καταστάσεις με ρίσκο, ακόμα κι αν αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Πείτε ναι σε κάποιον που σας ζητάει να μιλήσετε σε δημόσια εκδήλωση. Μπορεί αυτό να αφορά το να ηγηθείτε ενός πάνελ, ή να διευθύνετε μια συζήτηση, ή να διδάξετε μια εταιρική ομάδα. Είπα ναι σε όλα αυτά, κι όλα αυτά με βοήθησαν να προετοιμαστώ για τα επόμενα.

Πείτε ναι όταν κάποιος σας προσφέρει μια ευκαιρία, ακόμα κι αν αυτή εμπεριέχει προκλήσεις. Και εκμεταλλευτείτε κάθε φορά που κάποιος σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε κάτι νέο και εν δυνάμει πολύτιμο.

Όταν εργαζόμουν στο brand management της Nabisco, η εταιρεία μού ζήτησε να διαχειριστώ ένα νέο χαρτοφυλάκιο μάρκετινγκ. Υπήρχαν διαφορετικές απαιτήσεις, παίκτες, κανόνες και προκλήσεις. Δεν ήμουν διόλου ενθουσιασμένη, αλλά είχα εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που μου προσέφερε τη δουλειά. Είπα ναι, και κάπως έτσι έμαθα πολλά περισσότερα σχετικά με τα χρηματοοικονομικά και τις πωλήσεις απ’ ό,τι γνώριζα μέχρι τότε.

Τέλος, πείτε ναι όταν κάποιος σάς προσφέρει μια ευκαιρία για να αναλάβετε ένα ρίσκο. Ως άνθρωποι, τείνουμε να φοβόμαστε τη ζημιά περισσότερο απ’ όσο εκτιμούμε το κέρδος. Μια μέρα, ο συνάδελφός μου μπήκε στο γραφείο και μού είπε: «Τελικά θα το κάνουμε αυτό το πρότζεκτ;». Μιλούσαμε εδώ και καιρό για το σχέδιο αγοράς της εταιρείας Ideas to Go, εφόσον ξέραμε εδώ και καιρό ότι οι τότε ιδιοκτήτες τους επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν. Αν και δεν ήμουν κατασταλαγμένη, είπα ναι επειδή ήξερα ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα ξαναερχόταν.

Η οικονομική δέσμευση αγοράς των μετοχών στην εταιρεία ήταν μεγάλη. Υπέγραψα τα συμβόλαια και το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο ένιωσα καθαρά το αίσθημα του ότι χρωστούσα πολλά λεφτά. Και ήξερα καλά ότι πλέον οι ευθύνες ήταν πολύ μεγάλες έναντι των άλλων, κι αυτό με φόβιζε.

Όμως, το ρίσκο τελικά απέδωσε, εγώ στη συνέχεια εκλέχθηκα πρόεδρος της εταιρείας, και η εταιρεία παραμένει επιτυχής μέχρι σήμερα.

* Η Μπεθ Στορτζ είναι πρόεδρος της Ideas To Go.