Γιατί το iPhone 8 αναδεικνύεται σε «πονοκέφαλο» για την Apple

Γιατί το iPhone 8 αναδεικνύεται σε «πονοκέφαλο» για την Apple

Οι φήμες ίσως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό για την Apple.

του Ντον Ράιζινγκερ

Η Apple ανακοίνωσε την Τρίτη τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου. Και προς έκπληξη των αναλυτών και των μετόχων, το τμήμα iPhone της εταιρείας είδε τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 1% σε ετήσια βάση, στις 50,8 εκατομμύρια μονάδες. Τα έσοδα της Apple από το iPhone αυξήθηκαν κατά μόλις 1% στα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην υψηλότερη μέση τιμή πώλησης.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται σαν να υπάρχει μια πτώση στην αγορά του iPhone ή ίσως κάποια ανησυχία για τον σκληρό ανταγωνισμό. Αλλά η Apple λέει ότι οι πελάτες του iPhone παραμένουν αφοσιωμένοι στην εταιρεία και απλά ανταποκρίνονται σε έναν πρόσφατο πολλαπλασιασμό των φημών για το iPhone.

«Βλέπουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια παύση στις αγορές iPhone, το οποίο θεωρούμε ότι οφείλεται στις προηγούμενες τακτικές αναφορές στα μελλοντικά iPhone», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν κυκλοφορήσει φήμες σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Apple για μια μελλοντική αναβάθμιση του iPhone. Αυτές οι φήμες δείχνουν ότι η Apple μπορεί να κυκλοφορήσει τρεις νέες συσκευές φέτος, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών αναβαθμίσεων για το iPhone 7 και το iPhone 7 Plus που θα ονομάζονται iPhone 7s και iPhone 7s Plus. Ένα τρίτο μοντέλο – το οποίο προσελκύει όλη την προσοχή – ίσως ονομάζεται iPhone 8, iPhone X, ή iPhone Edition, και θα συνοδεύεται από σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με τα περσινά μοντέλα.

Ενώ η Apple δεν έχει σχολιάσει το τι ακριβώς θα είναι το iPhone 8, μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συσκευή μπορεί να έχει μια καμπύλη επιφάνεια, μια οθόνη που καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου την μπροστινή πλευρά της συσκευής, και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στην οθόνη. Το iPhone 8 ίσως υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση.

Σε σύγκριση με αυτό που αναμένεται να προσφέρει η Apple στη σειρά iPhone 7s – μικρές αναβαθμίσεις στον σχεδιασμό και τα εξαρτήματα – το iPhone 8 θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντική ζήτηση.

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Τρίτη, ο αναλυτής της BMO, Τιμ Λονγκ, είπε ότι συμφωνεί με τον Κουκ ότι «οι προηγούμενες τακτικές φήμες μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τρέχουσα επιβράδυνση» στις πωλήσεις iPhone. Πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα προβλήματα στις πωλήσεις δεν θα επηρεάσουν τη ζήτηση για iPhone όταν αυτά κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος, όπως αναμένεται.

Πάντως, η Apple καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα δύο τρίμηνα. Καθώς τα νέα iPhone πλησιάζουν, οι φήμες γύρω τους εντείνουν. Και θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Apple να αποσπάσει την προσοχή των πελατών και να τους προσελκύσει στα υπάρχοντα iPhone όταν αυτοί πιστεύουν ότι έχει νόημα να περιμένουν αργότερα φέτος και να αποκτήσουν τις νέες συσκευές. Όσο ωραίο κι αν είναι το iPhone 7 και το iPhone 7 Plus, οι πελάτες φαντάζομαι ότι θα προτιμούσαν να έχουν τα επόμενα μοντέλα.

Ωστόσο, η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα iPhone 8. Ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα έχουν αναφερθεί ακόμα και σε χαρακτηριστικά της νέας συσκευής, όπως μια νέα τεχνολογία οθόνης που ονομάζεται οργανική δίοδος εκπομπής φωτός (OLED). Είναι πιθανό το iPhone 8 να καθυστερήσει, και από τη συνηθισμένη ημερομηνία παρουσίασης τον Σεπτέμβριο να πάμε στον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο. Οι πελάτες ενδέχεται επίσης να πάθουν ένα σοκ με την τιμή: τα προηγμένα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του iPhone 8 ακόμα και στα 1.000 δολάρια, περίπου.

Η παραδοχή εκ μέρους της Apple της συμπεριφοράς των χρηστών του iPhone υποδηλώνει επίσης ότι η ζήτηση για το φημολογούμενο νέο iPhone της εταιρείας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά υψηλή. Αυτοί που ενδιαφέρονται να πάρουν τη συσκευή θα πρέπει να είναι έτοιμοι να περιμένουν σε μεγάλες ουρές και να πατήσουν γρήγορα το κουμπί της προ-παραγγελίας.

Αν υπάρξει, βεβαίως, iPhone 8.