Γιατί ο Μπάφετ αγόρασε μετοχές 12 δισ. δολαρίων μετά την εκλογή Τραμπ

Γιατί ο Μπάφετ αγόρασε μετοχές 12 δισ. δολαρίων μετά την εκλογή Τραμπ
Photo:

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είχε δηλώσει ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής προχώρησε σε τεράστιες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του στην Berkshire Hathaway από τις 8 Νοεμβρίου και μετά, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Καθαρά, έχουμε αγοράσει κοινές μετοχές 12 δισ. δολαρίων από τις εκλογές και μετά», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες μετοχές αγόρασε.

Τέτοιου είδους αγορές αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη άνοδο για τη δραστηριότητα της Berkshire. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του περασμένου έτους, η εταιρεία αγόρασε 5,2 δισ. δολάρια και πούλησε ή ρευστοποίησε μετοχές αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με υποχρεωτική γνωστοποίηση, ενώ το 2015, αγόρασε τίτλους μετοχών αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων.

Παρόλο, όμως, που οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο μετά την νίκη Τραμπ, καθώς οι επενδυτές είκαζαν ότι οι πολιτικές του νέου προέδρου θα τονώσουν την οικονομία, αυτό το αίσθημα χαλάρωσε κάπως τις τελευταίες ημέρες, μετά την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος για κάποιους μετανάστες.

Ο Μπάφετ, όπως και να ‘χει, ανέφερε στην συνέντευξή του ότι είναι σκεπτικός για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή με ετήσιο ρυθμό 4%, όπως λέει ότι στοχεύει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό είναι αρκετά ψηλά», ανέφερε ο Μπάφετ. «Το 2% θα κάνει θαύματα», πρόσθεσε.

Όταν ο δισεκατομμυριούχος ερωτήθηκε για το αν μετά την εκλογή Τραμπ αγόρασε μετοχές αεροπορικών εταιριών, απέφυγε να απαντήσει σχολιάζοντας ότι η Berkshire έχει μερίδια σε μεταφορείς από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Berkshire αποκάλυψε ότι έχει μετοχές σε μια σειρά αεροπορικές εταιρείες, πράγμα περίεργο για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επικρίνει τη συγκεκριμένη βιομηχανία εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής υποστήριζε τη Χίλαρι Κλίντον, παρ’ όλα αυτά είχε επανειλημμένως αναφέρει ότι, κατά την άποψή του, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία είναι καλές, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει σε μία μόνο εκλογική μάχη.