Γιατί ο κόσμος έχει ελαττώσει την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Γιατί ο κόσμος έχει ελαττώσει την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
Photo: pixabay.com
Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών έχουν αρχίσει να «καταρρέουν».

Οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της Gartner. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση από τότε που η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί την αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είναι επίσης το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με πτώση από έτος σε έτος.

Η επιβράδυνση έρχεται καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού επιστρέφουν επιτέλους στο φυσιολογικό για τους κατασκευαστές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, ωστόσο, καθυστερούν να αγοράσουν νέα συστήματα, καθώς οι οικονομικές αβεβαιότητες γίνονται όλο και πιο νεφελώδεις. Πολλοί καταναλωτές, εν τω μεταξύ, αγόρασαν νέο υπολογιστή τα τελευταία δύο χρόνια, αφού είτε αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι είτε χρειάζονταν ένα μέσο απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών ξεπέρασαν τα 302 εκατομμύρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση 13% από το 2019 και τη μεγαλύτερη από το 2014, σύμφωνα με την International Data Corp.

«Τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ιστορική επιβράδυνση για την αγορά υπολογιστών», δήλωσε ο Mikako Kitagawa, διευθυντής αναλυτής στη Gartner. «Τα υψηλά αποθέματα έχουν γίνει πλέον μείζον ζήτημα δεδομένης της χαμηλής ζήτησης υπολογιστών τόσο στην καταναλωτική όσο και στην επιχειρηματική αγορά. Οι εκπτώσεις στο σχολείο τελείωσαν με απογοητευτικά αποτελέσματα παρά τις τεράστιες προσφορές και τις μειώσεις τιμών, λόγω έλλειψης ζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 68 εκατομμύρια υπολογιστές απεστάλησαν το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με σχεδόν 84,5 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν.

Μεταξύ των κατασκευαστών, η Lenovo κέρδισε μερίδιο αγοράς, παρά τις χαμηλότερες αποστολές. Η HP γνώρισε το μεγαλύτερο χτύπημα παγκοσμίως, με μεγάλη πτώση στις αποστολές, καθώς και στο μερίδιο αγοράς.

Η πτώση στην αγορά των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την παγκόσμια συνολική. Οι αποστολές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 17,3%, αλλά αυτό αντιπροσώπευε το πέμπτο τρίμηνο της πτώσης. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών σε μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση, αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν ήταν τόσο απαισιόδοξες.

«Ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν σχετική αισιοδοξία για τις μακροοικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Kitagawa.

Πηγή: fortune.com