Γιατί οι πλούσιοι εγκαταλείπουν άρον άρον τη Νορβηγία;

Γιατί οι πλούσιοι εγκαταλείπουν άρον άρον τη Νορβηγία;
A tram in the center of Oslo on March 03, 2017. (Photo by Gili Yaari/NurPhoto) (Photo by Gili Yaari / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ίσως να φταίει η φορολογία...

Οι βαθύπλουτοι Νορβηγοί φεύγουν από τη χώρα με ρυθμούς-ρεκόρ, με προορισμό χώρες με χαμηλή φορολογία. Ο λόγος; Η απόφαση της κεντροαριστερής κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο πλούτου στο 1,1%.

Περισσότεροι από 30 Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν τη Νορβηγία το 2022. Ο αριθμός φαντάζει μικρός, αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των βαθύπλουτων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα 13 χρόνια.

Και όπως επισημαίνει ο The Guardian, ακόμα περισσότεροι πλούσιοι αναμένεται να φύγουν φέτος λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας, που θα κοστίσει στην κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα.

Πολλοί έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι. Ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Κιέλ Ίνγκε Ρόκε, ο οποίος μετακόμισε στο Λουγκάνο. Ο Ρόκε είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 19,6 δισ. νορβηγικές κορώνες. Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 175 εκατ. νορβηγικές κορώνες σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο μιας σχετικά μικρής αύξησης της φορολογίας που στοχεύει στους βαθύπλουτους της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν φόρους πλούτου τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει δημοτικό φόρο 0,7% για περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 1,7 εκατ. νορβηγικές κορώνες για ιδιώτες ή τα 3,4 εκατ. νορβηγικές κορώνες για ζευγάρια. Υπάρχει επίσης ένας κρατικός φόρος πλούτου ύψους 0,3% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,7 εκατ. νορβηγικών κορόνων. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αύξησε τον κρατικό συντελεστή στο 0,4% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατ. νορβηγικών κορωνών για ιδιώτες και 40 εκατ. νορβηγικών κορωνών για ζευγάρια, ανεβάζοντας τον μέγιστο συντελεστή φόρου περιουσίας στο 1,1% συνολικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ακαδημαϊκών, όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα είχαν συνολική περιουσία τουλάχιστον 600 δισ. νορβηγικών κορόνων.

Ο Τορντ Ούλαντ Κόλσταντ, επενδυτής ακινήτων με περιουσία περίπου 1,5 δισ. νορβηγικών κορόνων, μετακόμισε κι αυτός στη Λουκέρνη από μια πόλη στη βόρεια Νορβηγία όπου έμενε. «Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά οι αυστηρότεροι φορολογικοί κανόνες και οι αυξημένοι φόροι της σημερινής κυβέρνησης σημαίνουν ότι δεν έχω άλλη επιλογή», δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πάντως, η τάση αυτή δεν φαίνεται να πτοεί τη νορβηγική κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι βαθύπλουτοι Νορβηγοί θα επιστρέψουν, υπενθυμίζοντας ότι το νορβηγικό μοντέλο βασίζεται στο ότι ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την ικανότητά. Επομένως όσοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να πληρώνουν φόρους, πρέπει να πληρώνουν λίγο περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: