Γιατί το Παρίσι άναψε νωρίτερα τα Χριστουγεννιάτικα φώτα;

Γιατί το Παρίσι άναψε νωρίτερα τα Χριστουγεννιάτικα φώτα;

Τι σχέση έχει η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας με τα Χριστούγεννα;

Η πόλη του φωτός «λάμπει» ακόμα περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο λόγος για το Παρίσι και τη λεωφόρο Champs-Elysées που ανάβει τα φώτα της κάθε χρόνο σημαίνοντας την έναρξη των Χριστουγέννων.

Κάθε χρόνο, τον Νοέμβρη, η διάσημη λεωφόρος αστράφτει από εκατοντάδες χιλιάδες μικρά και μεγάλα λαμπιόνια , κάνοντας την διαδρομή από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι την Place de la Concorde μοναδική.

Φέτος, τα φώτα άναψε ο γνωστός ηθοποιός Omar Sy με την δήμαρχο της πόλης, Anne Hidalgo. Και ενώ όλα αυτά θα φάνταζαν φυσιολογικά, η ημερομηνία προκάλεσε εντύπωση.

Η λεωφόρος φωτίστηκε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, συγκριτικά με τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν το 2008.

Η οικονομία της Ευρωζώνης είχε πάρει την κατιούσα εκείνη την περίοδο και η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν προ των πυλών. Η Γαλλία το 2008 χαρακτηρίζεται από μια δυσλειτουργική οικονομία, που πλήττεται από υψηλούς φόρους και ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε μια προσπάθεια για επιπλέον χρήματα το 2008 τα φώτα της πόλης ανάβουν στις 19 Νοεμβρίου το 2008 (σ.σ. το 2007 είχαν ανάψει στις 26 Νοεμβρίου) πιστεύοντας πως αυτή η εβδομάδα θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο «οικονομικές τρύπες».

Παρατηρώντας το διάγραμμα, θα δει κανείς πως τα Χριστούγεννα «έρχονται όλο και νωρίτερα» στη γαλλική πρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα και η έναρξη της εορταστικής περιόδου έχει πάρει την κατηφόρα μιμούμενη την σταθερή επιδείνωση της γαλλικής οικονομίας.

Τι σημαίνει, όμως, στην ουσία μια φωτισμένη πόλη από τις αρχές του Νοέμβρη; Η απάντηση είναι εύκολη. Περισσότεροι τουρίστες και περισσότεροι αγοραστές που μπαίνουν σε διάθεση εορτών και κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους.