Γιατί πολλές ιαπωνικές εταιρείες «αγάπησαν» τον Ντόναλντ Τραμπ

Γιατί πολλές ιαπωνικές εταιρείες «αγάπησαν» τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο ρόλος της μεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, και ο αντίκτυπος του προστατευτισμού.

Η εταιρεία κατασκευής οθονών Sharp ίσως αρχίσει να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο προϋπολογισμού 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο πρώτο μισό του 2017, ηγούμενη ενός πρότζεκτ που αρχικά είχε παρουσιάσει η Foxconn, η μητρική της εταιρεία από την Ταϊβάν.

Αυτό δήλωσε πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επρόκειτο να παρουσιάσει ένα πακέτο επενδύσεων για τη δημιουργία έως και 700.000 θέσεων εργασίας, όπως είχε αποκαλύψει πριν τη συνάντηση το Reuters.

«Η επένδυση θα προέλθει από μια ιαπωνική κοινοπραξία που θα περιλαμβάνει επίσης κατασκευαστές εξοπλισμού» είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Ένας εκπρόσωπος της Sharp είπε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου. Και η Foxconn δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Ο Τέρι Γκου, διευθύνων σύμβουλος της Foxconn, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων συσκευών, είπε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής οθονών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Γκου είπε ότι η Foxconn, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των iPhone της Apple, σκέφτεται εδώ και χρόνια να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Και το σχέδιο επανήλθε όταν ο συνέταιρος Μασαγιόσι Σον, επικεφαλής του ιαπωνικού ομίλου SoftBank, μίλησε στον Γκου πριν από μια συνάντηση που είχαν ο Σον με τον Τραμπ τον Δεκέμβριο.

Η Foxconn ανέλαβε τον έλεγχο της Sharp πέρυσι, όταν εξαγόρασε τα δύο τρίτα της ιαπωνικής εταιρείας – πρωτοπόρου στον χώρο των οθονών υγρών κρυστάλλων.

Ο Τραμπ έχει σπείρει την ανησυχία στην Ιαπωνία καθώς ασκεί δριμεία κριτική για την έλλειψη αμερικανικών αυτοκινήτων στην αγορά αυτοκινήτου της χώρας. Επίσης, έχει κατηγορήσει το Τόκιο ότι χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να υποτιμά το νόμισμά της, ενώ έχει βάλει μαζί την Ιαπωνία, την Κίνα και το Μεξικό ως τις χώρες εκείνες που συμβάλλουν στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ενώ πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο ιδιωτικό θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα.

Προτού συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Άμπε είχε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με τον επικεφαλής της Toyota Motor Corp, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων ώστε να αντικρούσει την κριτική των ΗΠΑ προς την ιαπωνική εμπορική πολιτική.

Ο Άμπε είπε επίσης ότι η Ιαπωνία ίσως αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: fortune.com