Γιατί πουλάνε περισσότερο οι ακριβότερες Pro και Pro Max εκδόσεις του νέου iPhone 14;

Γιατί πουλάνε περισσότερο οι ακριβότερες Pro και Pro Max εκδόσεις του νέου iPhone 14;
epa10187548 A shopper picks up a new iPhone 14 Pro Max (R) at the Apple Store in Bangkok, Thailand, 16 September 2022. According to the International Data Corporation (IDC), a global market research firm, Thailand - on Apple’s Tier1 countries list - was the iPhone top-selling country within the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) between 2018 and 2021. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για φαινόμενο, προϊόν περιστάσεων ή κυρίαρχη τάση;

Καθώς το iPhone 14 φεύγει σαν «ζεστό ψωμί» μετά την κυκλοφορία του στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αγοραστές στρέφονται προς τις πιο ακριβές εκδόσεις Pro (999 δολάρια στις ΗΠΑ) και Pro Max (1.099 δολάρια) του smartphone, αποφεύγοντας το βασικό μοντέλο (899 δολάρια) που θεωρείται ως όχι και κάτι τόσο φοβερό.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα, ο αναλυτής του Evercore ISI, Amit Daryanani, εκτίμησε ότι περίπου το 56% των αγοραστών iPhone 14 σχεδίαζε να αγοράσει ένα μοντέλο Pro ή Pro Max, από 41% κατά την περσινή κυκλοφορία του iPhone 13.

Η παραπάνω εκτίμηση αντικατοπτρίζει αυτή του αναλυτή της TF International Securities και γκουρού της Apple, Ming-Chi Kuo, ο οποίος προέβλεψε ότι τα μοντέλα iPhone 14 Pro θα αντιπροσωπεύουν το 60-65% των αποστολών της σειράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι Financial Times ανέφεραν, επίσης, τη Δευτέρα ότι η Counterpoint Research προβλέπει ότι η μέση τιμή πώλησης ενός iPhone θα φτάσει τα 944 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, από 873 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω των πελατών που επιλέγουν το μοντέλο Pro. Οι τιμές για τις σειρές iPhone 13 και 14 παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες τη στιγμή της κυκλοφορίας τους.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν την Pro έκδοση

Η προτίμηση για το Pro είναι αναμφίβολα μια νίκη για την Apple, υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σταθερές. Πολλοί αναλυτές περιμένουν ότι η Apple θα μετατοπίσει παρόμοιο αριθμό νέων iPhone στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – και μπορεί ακόμη και να υπερβεί αυτό το σύνολο.

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα για την Apple, ωστόσο, είναι λίγο περίπλοκο.

Η κοινή λογική υποδηλώνει ότι η Apple βλέπει ότι η ελαστικότητα τιμής του iPhone είναι ακόμα καλύτερη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τη γενική οικονομική δυσφορία, οι αγοραστές του iPhone δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αν δουν καλύτερη τιμή σε ένα smartphone της Apple. Το iPhone 14 Pro έχει πολλά πρόσθετα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στο βασικό μοντέλο. Το βασικό μοντέλο, εν τω μεταξύ, έλαβε ελάχιστες αναβαθμίσεις σε σχέση με το περσινό.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη ζήτηση για την έκδοση Pro.

Η AT&T, η Verizon και η T-Mobile υπήρξαν ιδιαίτερα «επιθετικές» φέτος στις εμπορικές συμφωνίες για το iPhone 14, επιτρέποντας στους πελάτες να αποκτήσουν ένα iPhone 14 Pro ή Pro Max με ελάχιστα χρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν τα κορυφαία τηλέφωνα δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την κατάλληλη εμπορική συμφωνία και εγγραφούν σε συγκεκριμένα προγράμματα ασύρματης σύνδεσης.

Οι ανταγωνιστικές προσφορές έχουν σχεδιαστεί για να «κλειδώνουν» τους πελάτες στο νέο δίκτυο 5G κάθε παρόχου, το οποίο κοστίζει σε αυτές τις εταιρείες τεράστια χρηματικά ποσά για τη δημιουργία τους.

«Οι συνολικές προσφορές είναι ένα μεγάλο συν για την Apple», δήλωσε ο Daryanani σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Investor’s Business Daily. Η Apple μπορεί επίσης να προσελκύει πελάτες ακριβώς τη στιγμή που κυκλοφορεί ένα νέο μοντέλο, παρέχοντας μια ελαφρώς τεχνητή ώθηση στη σειρά iPhone 14.

Ο αναλυτής της Wedbush Securities, Dan Ives, εκτιμά ότι περίπου 240 εκατ. από το 1 δισ. iPhone που κυκλοφορούν είναι τουλάχιστον 3μιση ετών, καθώς οι πελάτες κρατάνε τις συσκευές τους περισσότερο. Με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στα iPhone, οι καταναλωτές που μένουν στο παλιό τηλέφωνό τους μπορεί να χρησιμοποιούν το iPhone 14 ως ευκαιρία για φθηνή αναβάθμιση.

Ακόμα κι αν η επιτυχία του iPhone 14 Pro έχει τις ρίζες της στην προθυμία της εταιρείας να ξεπουλήσει τηλέφωνα αξίας 1.000 δολαρίων, ο δρομος της Apple για την οικοδόμηση αυτού του θριάμβου μπορεί να είναι σύντομος. Όπως ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο, η Apple εργάζεται σε μια συνδρομητική υπηρεσία που θα αντιμετωπίζει τα iPhone περισσότερο σαν μια «μισθωμένη» συσκευή, παρά σαν ένα αγορασμένο προϊόν, με την Apple, πιθανότατα να συνδυάζει νέα iPhone με ορισμένες συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Apple Music, το Apple Fitness+ και το iCloud+.

Για την Apple, δεν υπάρχει πραγματικό μειονέκτημα για τους εκατομμύρια πελάτες που επιλέγουν όλο και περισσότερο ένα προϊόν υψηλότερης τιμής. Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε εάν η ευημερία του iPhone 14 Pro είναι φαινόμενο, προϊόν περιστάσεων ή κυρίαρχη τάση.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο (πολύ) θα κοστίσει η αλλαγή μπαταρίας του iPhone 14