Γιατί προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Βίκυ Σταμάτη

Γιατί προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Βίκυ Σταμάτη

Ο δικηγόρος της ζητά την αναστολή της καταβολής της εγγύησης εξαιτίας των capital controls.

Την αναστολή και την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία είχε «παγώσει» η καταβολή εγγυοδοσιών για όσους αποφυλακίζονται, ζητεί η Βίκυ Σταμάτη, με σχετικές αιτήσεις που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο συνήγορος της Γιάννης Παγορόπουλος. Ουσιαστικά, με τις αιτήσεις της, η Βίκυ Σταμάτη ζητεί να διατηρηθεί το καθεστώς αναστολής καταβολής των εγγυήσεων που εφαρμόστηκε λόγω των capital controls το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντός πέντε ημερών, από τη λήξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης, θα πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα ποσά της εγγυοδοσίας που έχουν επιβληθεί σε όσους αποφυλακίστηκαν αυτό το διάστημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Βίκυ Σταμάτη, η οποία αποφυλακίστηκε με απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που της επέβαλε. μεταξύ άλλων περιοριστικών όρων, εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, η Βίκυ Σταμάτη έχει δηλώσει αδυναμία να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας και οι συνήγοροι της κάνοντας χρήση της κοινής υπουργικής απόφασης που «πάγωνε» την καταβολή εγγυήσεων πέτυχαν την αποφυλάκισή της.

Τώρα, όμως, με την μη παράσταση ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης η προσφάτως αποφυλακισθείσα σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου το ποσό της εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Στις σχετικές αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ, ο συνήγορος της κ. Σταμάτη υποστηρίζει πως η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης περί μη παράσταση ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης είναι αυθαίρετη και άνευ αντικρίσματος, από τη στιγμή μάλιστα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα capital controls που δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση και την καταβολή χρηματικών ποσών.

Τέλος, ο συνήγορος της κ. Σταμάτη ζήτησε επίσης την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα.