Γιατί το επεισόδιο με την El Dorado Gold μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Γιατί το επεισόδιο με την El Dorado Gold μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Έντονες πολιτικές διαστάσεις παίρνει η κόντρα της κυβέρνησης με την εταιρεία, την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παραμονές της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, όπου ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει ότι η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στο πρόγραμμα και θα ζητήσει…επιείκεια για το Ασφαλιστικό, τα…κακά μαντάτα έφθασαν από τις Σκουριές.

Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε διένεξη με την κυβέρνηση σχεδόν από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες στις Σκουριές, γεγονός που οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 600 εργαζομένους. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι εάν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης στην Ολυμπιάδα, θα ανασταλούν και εκεί οι εργασίες και θα απολυθούν άλλοι 500 εργαζόμενοι.

Η εταιρεία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έπαιξε πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της επένδυσης και των εργαζομένων, ενώ υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις “ρουτίνας” όπως τις χαρακτηρίζει, είναι σκόπιμες και αγνοούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, πίσω από την κόντρα κυβέρνησης- Eldorado Gold κρύβεται η ουσία: είναι η νοοτροπία που θεωρεί εξ ορισμού κακό τον ιδιώτη επενδυτή και καλή μόνο την προερχόμενη από δημόσιο χρήμα “επένδυση”.

“Η κυβέρνηση από τη μια υπόσχεται επενδύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί και με το Μνημόνιο και από την άλλη θέτει συνεχώς εμπόδια ακόμη και σε επενδυτές που είναι χρόνια στη χώρα” υποστηρίζουν πηγές των δανειστών, που δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσφορία τους για την εξέλιξη. Τη συνδέουν, μάλιστα, με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.

Το θέμα δεν θα περάσει απαρατήρητο ούτε στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς το “γερμανικό μπλοκ” δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Τα μηνύματα αναμένεται να είναι αυστηρά, ακόμη και αν δεν διατυπωθούν επισήμως. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως ο επικεφαλής του Eurogroup θα δώσει το στίγμα στη συνέντευξη τύπου.