Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας μιλούν για την επιδημία Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας μιλούν για την επιδημία Έμπολα
Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση εξηγεί στο FortuneGreece.com όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπισή του.

«Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του ιού Έμπολα»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» κατά του ιού Έμπολα, ξεκινώντας την παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο του 2014. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εξάπλωση της θανατηφόρου επιδημίας.

Η αναγωρισμένη διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση διαθέτει προσωπικό άνω των 3.000 ατόμων που εργάζονται στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε, το Κονγκό και τη Σενεγάλη, θεραπεύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών.

Στα έξι θεραπευτικά κέντρα που έχουν στήσει στη Δυτική Αφρική έχουν μέχρι σήμερα δεχθεί 4.511 άτομα, εκ των οποίων 2.706 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 981 κατάφεραν να επιζήσουν (16/10/2014).

Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Λίγα λόγια για τον ιο Έμπολα
Ο ιός Έμπολα είναι μια συχνά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη, η οποία έχει εμφανιστεί σε σποραδικές εξάρσεις στην Αφρική. Η κλινική εικόνα της διάχυτης αιμορραγίας σε διάφορα όργανα και ο πυρετός είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους αιμορραγικούς πυρετούς της Λάσσα, του Μάρμπουργκ και Κριμαίας-Κονγκό.

«Η νόσος προκαλείται από ένα από τα πέντε είδη του ιού Έμπολα. Σε κάθε επιδημία, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δείγμα από μολυσμένο ζώο. Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με αίμα, ιστούς ή σωματικά υγρά από έναν μολυσμένο άνθρωπο ή από νεκρούς που είχαν νοσήσει και από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συριγγών. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Ο ιός δεν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να έχει εμφανίσει συμπτώματα (υψηλό πυρετό, έμετους, διάρροια κλπ.) για να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Περίοδος Επώασης
Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Εντός 7 ημερών επέρχεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Τι προτείνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ως μέτρα προστασίας
«Τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας έναντι του νέου ιού είναι ίδια η συστηματική τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών. Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέλεξαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις δοκιμαστικές πειραματικές θεραπείες καθώς έχουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

«Οι πειραματικές θεραπείες που επιλέγονται να δοκιμαστούν έχουν ως κριτήριο την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στη θεραπεία των ασθενών, το σεβασμό της ιατρικής και ερευνητικής ηθικής, και την παραγωγή ορθών και αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων. Συνήθως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ασχολούνται με την έρευνα και τις δοκιμές για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά από τη στιγμή που είμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την μαζική επιδημία, λαμβάνουμε και έκτακτα μέτρα».

Πότε θα εξασθενήσει ο ιός;
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τον Έμπολα αυτή τη στιγμή καθώς είναι η μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Είναι απρόβλεπτη, διαρκώς εξελισσόμενη και απαιτεί ισχυρή και συντονισμένη ανταπόκριση. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από την πρώτη γραμμή είναι ότι η επιδημία βρίσκεται μακριά από το να τερματιστεί και ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια απεγνωσμένα. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Κούβα έχουν ξεκινήσει να στέλνουν προσωπικό και υλικό στην πληγείσα περιοχή, ωστόσο η ανταπόκριση είναι αργή. Περισσότερα κέντρα απομόνωσης και διαχείρισης περιστατικών Έμπολα με εκπαιδευμένο προσωπικό πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Δείτε εδώ τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε το πραγματικά πολύτιμο έργο τους.

Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Sylvain Cherkaoui/Cosmos

* Copyright φωτογραφιών: Sylvain Cherkaoui/Cosmos – Videos: MSF