Γιώργος Περιστέρης: Μεγαλύτερη επιστροφή αξίας στους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα επόμενα χρόνια

Γιώργος Περιστέρης: Μεγαλύτερη επιστροφή αξίας στους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα επόμενα χρόνια
Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπειτα από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Για περαιτέρω περιθώρια επιστροφής αξίας στους μετόχους τα προσεχή χρόνια και θετικές προοπτικές σε όλες της δραστηριότητες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έκανε λόγο ο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα Οικονομικά Αποτελέσματα 2022.

Τα συνολικά έσοδα του όμιλου για το 2022 ανήλθαν σε 3.938,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.144,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τη λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) να αυξάνεται στα 661,8 εκατ. ευρώ έναντι 323,5 εκατ. ευρώ για το 2021. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα για το 2022 ανήλθαν σε 174,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα έναντι 33,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία οδήγησε, επίσης, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού του ομίλου με τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται στα 1.491,7 εκατ. ευρώ και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA να υποχωρεί περαιτέρω στο 2.3x έναντι 3.8x για το προηγούμενο έτος, παρά τις αυξημένες επενδύσεις (338,4 εκατ. ευρώ για το 2022 έναντι 245,6 για το 2021).

Ο κλάδος των Παραχωρήσεων πρόκειται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, καθώς αναμένεται να αποφέρει σταθερά, προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ενώ οι σχετικές επενδύσεις – στο πλαίσιο των συμβατικών όρων που κατά κανόνα περιλαμβάνουν τα έργα παραχωρήσεων – είναι προστατευμένες έναντι των διεθνών αναταράξεων στην αγορά των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των πιο εμβληματικών έργων παραχώρησης που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης εκτίμησε πως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και πως η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Ως προς τον κλάδο της Κατασκευής, όπου ο Όμιλος διαθέτει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο 5,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων που έχει εξασφαλίσει), ο κ. Περιστέρης στάθηκε ιδιαίτερα στην απόλυτα πειθαρχημένη εκτέλεση των έργων αλλά και στο γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προστατεύσει το περιθώριο κέρδους της κατασκευής, καθώς για έργα τρίτων έχει δώσει πολύ προσεχτικά και συντηρητικά διαμορφωμένες προσφορές, στα ιδιωτικά έργα έχει υπογράψει συμβάσεις που ενέχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για ενδεχόμενη διαφοροποίηση του κόστους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα έργα που εκτελεί αποτελούν δικές της επενδύσεις (Αεροδρόμιο στο Καστέλι, IRC Ελληνικό, κλπ).

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο όμιλος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις εξαιρετικά αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ευστάθεια του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά πάρκα και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του Ομίλου συνέβαλαν στην απρόσκοπτη λειτουργία και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο τέλος του έτους ήταν 905 MW, ενώ συνολικά 2,0 GW έργων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς κατασκευή. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει από το 2022 η ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος Αιολικών Πάρκων στη Εύβοια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες στη νέα Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Επίσης στον τομέα προμήθειας, η εταιρεία ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, αυξάνοντας μάλιστα το μερίδιο αγοράς της στο 7,6%, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ανεξάρτητων προμηθευτών στην εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ολοκλήρωσε εντός του 2022 την υλοποίηση της από 12.07.2021 συμφωνίας για την απόκτηση του επιπλέον 50% και 75% των μετοχών των εταιρειών ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ αντίστοιχα, οι οποίες πλέον ενοποιούνται πλήρως ως θυγατρικές με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης.

Ερωτηθείς ο κ. Περιστέρης για το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επεσήμανε πως η εταιρεία όντως γίνεται αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων, τονίζοντας όμως πως μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα γίνει απευθείας επίσημη ενημέρωση του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας.

Τέλος, η Διοίκηση ανέφερε πως το συνολικό capex για την περίοδο 2023-2024 διαμορφώνεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να αφορούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,5 δισ. ευρώ αφορούν στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού) και το 1 δισ. στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιώργος Περιστέρης στο CEO Initiative: Η Ελλάδα εξαρτάται περισσότερο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα από εισαγωγές ενέργειας