To «γλυκό αγόρι» που έγινε «ταξιδιώτης ψηλού κινδύνου»

To «γλυκό αγόρι» που έγινε «ταξιδιώτης ψηλού κινδύνου»

«Δεν φοβόμαστε τους εξτρεμιστές» το μήνυμα του Καναδά με την πρωτοφανή επίθεση στο Κοινοβούλιο από ισλαμιστή εξτρεμιστή.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της πρωτοφανούς ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο του Καναδά, στοιχίζοντας τη ζωή στον ίδιο και έναν στρατιώτη. Πρόκειται για τον 32χρονο Μάικλ Τζόζεφ Χολ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Μάικλ Ζεχάφ Μπιμπό, όπως δήλωσαν πηγές στο δίκτυο NBC News.

Ο Μπιμπό ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στις καναδικές αρχές, οι οποίες τον είχαν συλλάβει αρκετές φορές για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Την Τετάρτη εισέβαλε μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας στην Οτάβα και άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ όποιον έβρισκε μπροστά του.

Πηγές του Associated Press επίσης κατονόμασαν ως δράστη τον Ζεχάφ-Μπιμπό ως δράστη. Μάλιστα, λογαριασμός στο Twitter που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε μία φωτογραφία που ταυτοποιεί έναν άνδρα ως τον ένοπλο της Οττάβα.

Όπως επισημαίνει η Globe and Mail ο δράστης είχε καταγραφεί ως «ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου» από τις Καναδικές Αρχές και είχε κατασχεθεί το διαβατήριό του. Ο 32χρονος Μικέλ Ζέα-Μπιμπού είχε συλληφθεί συνολικά πέντε φορές κατά την παραμονή του στο Μόντρεαλ. Τουλάχιστον τις τρεις από αυτές καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης, είχε καταδικαστεί και για ληστεία τράπεζας. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio Canada», η μητέρα του δράστη, Σούζαν Μπιμπού, ζει στο Μόντρεαλ κι εργάζεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι γείτονες του Μπιμπού έμειναν με το στόμα… ανοιχτό όταν άκουσαν ότι ο νεαρός Καναδός ήταν ένας από τους δράστες. «Ήταν ένα γλυκό αγόρι», είπε ένας από τους γείτονες, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο στρατιώτης της τιμητικής φρουράς στο Μνημείο των Πεσόντων, που σκοτώθηκε από τα πυρά του ενόπλου ήταν ο Νάθαν Σιρίλο, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά την επίθεση, στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ( τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας.

«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο για το κοινό» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας προανήγγειλε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμά του αργά χθες το βράδυ, τονίζοντας ότι «ουδέποτε θα εκφοβιστεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Χάρπερ δεν απέκλεισε ο άνδρας που άνοιξε πυρ στο κοινοβούλιο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας να είχε «πιθανούς συνεργούς».

Επανερχόμενος στην επίθεση που στοίχισε χθες τη ζωή ενός στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε σε φυλάκιο πέριξ του κοινοβουλίου της Οτάβας, ο Χάρπερ υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ότι «οι ενέργειες αυτές θα μας οδηγήσουν να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες και αυτές των υπηρεσιών μας εθνικής ασφαλείας».

Κατά την πρώτη επίσημη παρέμβαση μέλους της καναδικής κυβέρνησης, ο Χάρπερ δήλωσε ότι «οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας θυμίζουν δυστυχώς ότι ο Καναδάς απειλείται από ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουμε δει αλλού στον κόσμο. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, δεν θα εκφοβιστούμε. Ο Καναδάς ουδέποτε θα εκφοβιστεί».

Με τη δολοφονία τη Δευτέρα ενός στρατιώτη από πολίτη του Κεμπέκ που ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε «ριζοσπάστης» υιοθετώντας τις θέσεις των τζιχαντιστών, η κυβέρνηση Χάρπερ βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη στα χρονικά του Καναδά «τρομοκρατική ενέργεια» που έχει σχέση με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, τα περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου βρίσκονταν στις δύο αίθουσες συνεδριάσεων πριν από αυτή, όπου εισέβαλε ο ένοπλος. Οι βουλευτές κλήθηκαν να κλειδώσουν και να οχυρωθούν στις αίθουσες ή τα γραφεία τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.

Οι εικόνες που έρχονταν από τις δύο αίθουσες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις των κομμάτων, έδειχναν σωρούς από καρέκλες να τοποθετούνται πίσω από τις πόρτες ώστε να εμποδιστεί η είσοδος στον οποιονδήποτε. Αργότερα εντός της ημέρας, στους περισσότερους επετράπη να φύγουν.

Δείτε την εικόνα