Goldman Sachs: Οχτώ τεχνολογίες που λυτρώνουν ή καταστρέφουν τις επιχειρήσεις

Goldman Sachs: Οχτώ τεχνολογίες που λυτρώνουν ή καταστρέφουν τις επιχειρήσεις
Photo:

Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις ή να πεθάνουν  αναφέρει η αμερικανική τράπεζα. 

Ποιες είναι εκείνες οι τεχνολογικές εξελίξεις που μπορεί να σώσουν ή να καταστρέψουν μια επιχείρηση, εφόσον αυτή προσαρμοστεί ή όχι αντίστοιχα;

Απάντηση επιχειρεί να δώσει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs με νέα της μελέτη για τις οκτώ σημερινές τάσεις της «δημιουργικής καταστροφής»*, δηλαδή τις νέες τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον των επιχειρήσεων.

Οι τεχνολογίες που έχουν τη δύναμη της δημιουργικής καταστροφής σήμερα είναι οι εξής σύμφωνα με την Goldman:

1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Οι πωλήσεις του θα ισοδυναμούν με το 10% του συνολικού όγκου πωλήσεων της παγκόσμιας βιομηχανίας καπνού και με το 15% των κερδών της, έως το 2020. Αυτό θα αλλάξει το status quo της αμερικανικής αγοράς καπνού, όπως έως τώρα το Big 3 των Altria, Lorillard και Reynolds American είχε την απόλυτη δύναμη, και θα επιβραδύνει τις πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων, αναφέρει η Goldman.

2. Ανοσοθεραπεία του καρκίνου.
Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι το μεγάλο στοίχημα της φαρμακοβιομηχανίας αυτή τη στιγμή με έσοδα 10-15 δισ. δολαρίων έως το 2025 για τις θεραπείες αυτές. Η ανοσοθεραπεία ίσως μπορέσει να χρησιμοποιηθεί μια μέρα με τρόπο παρόμοιο της χημειοθεραπείας σήμερα, δηλαδή σαν πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε πολλούς τύπους όγκων, αναφέρει ο οίκος.

3. Ο φωτισμός LED.
Ο φωτισμός LED έχει μεταμορφώσει προϊόντα από συσκευές κινητής τηλεφωνίας έως τηλεοράσεις την τελευταία δεκαετία. Τα LED προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας από 50% έως 85%, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι πιο λειτουργικά. Η εταιρεία Cree αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη σε αυτή την αγορά, ενώ στους ωφελημένους θα είναι και η ταϊβανέζικη Epistar.

4. Εναλλακτικά κεφάλαια στον αντασφαλιστικό τομέα.
Τα χαμηλά επιτόκια και το συνεχές κυνήγι των αποδόσεων φέρνει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους παραδοσιακούς επενδυτές στις αντασφάλειες καταστροφής περιουσίας (P-CAT reinsurance). Η συγκεκριμένη αγορά ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια, αλλά η Goldman εκτιμά ότι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ρίξουν άλλα 100 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ αποτελεί έναν βασικό παίκτη της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: H 28χρονη μούσα του Γουόρεν Μπάφετ

5. Κινητήρες φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο είναι κατά 40% φθηνότερο από τη βενζίνη στις ΗΠΑ, ενώ η χρήση του στις μεταφορές μόλις τώρα αρχίζει να κερδίζει έδαφος, με τις μεγαλύτερες προοπτικές να εντοπίζονται στα φορτηγά.

6. Software -defined networking (SDN).
Το cloud έφερε την επανάσταση στο παραδοσιακό μοντέλο του software και hardware, που στηριζόταν στον προσωπικό υπολογιστή και τώρα, το software-defined networking (SDN), ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στον εξοπλισμό δικτύων. Η Cisco είναι καλά τοποθετημένη για την τεχνολογία αυτή, αλλά η Juniper Networks έχει μείνει πίσω, όπως και η Brocade Communications.

7. 3-D printing.
Η βιομηχανία του 3-D printing αναπτύσσεται πάνω από 20% ετησίως και οι πωλήσεις της αναμένεται να αγγίξουν τα 6 δισ. δολάρια έως το 2017 και τα 10,8 δισ. δολάρια έως το 2021.

8. Big Data.
Το ίντερνετ κρύβει σήμερα τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων για τον καθένα μας, που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Τα Big Data απαιτούν μια βάση δεδομένων νέας γενιάς και σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι πλατφόρμες Hadoop, Mongo DB, HBase και Cassandra έρχονται να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη: Big Data = νέες θέσεις εργασίας

*Ο όρος της «δημιουργικής καταστροφής» προέρχεται από θεωρία του Αυστριακού οικονομολόγου Josef Schumpeter και χρησιμοποιείται στα γραπτά του Karl Marx, έγινε ευρέως γνωστός κατά τη δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο της Federal Reserve, Alan Greenspan.