Goldman Sachs: Το bitcoin έχει ισοπεδώσει τις αποδόσεις των άλλων assets – Στο 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίησή του

Goldman Sachs: Το bitcoin έχει ισοπεδώσει τις αποδόσεις των άλλων assets – Στο 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίησή του
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τρελή πορεία που σημειώνει μέχρι στιγμής το bitcoin έχει «καταστρέψει» τις αποδόσεις των άλλων χρηματοπιστωτικών αξιών, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της, που επιγράφεται «US Weekly Kickstart», η Goldman Sachs, και την οποία σας παρουσιάζει το FortuneGreece.

H περιώνυμη επενδυτική τράπεζα της Wall Street δεν εμπιστεύθηκε ευθύς εξαρχής το κρυπτονόμισμα ώστε να το συμπεριλάβει στον κατάλογο των assets με τις μεγαλύτερες αποδόσεις που πρότεινε στους πελάτες της τον Ιανουάριο του 2021, ενώ αυτό, αν μη τι άλλο, υπεραπέδωσε.

Από τότε, όμως, το προβάδισμα του bitcoin έναντι άλλων assets, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα, το πετρέλαιο, ο χρυσός, οι τεχνολογικές μετοχές και το ευρώ, έχει διευρυνθεί κατά πολύ.

Στις 4 Μαρτίου 2021, η απόδοσή του σε ετήσια βάση έφτανε το 70% – σχεδόν διπλάσια από τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή του, τον ενεργειακό τομέα, που αυξήθηκε κατά 35%, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Goldman Sachs.

Μάλιστα, υπό το πρίσμα του πρόσφατου sell off στις αμερικανικές μετοχές στον δείκτη Standard & Poor’s 500, η ψαλίδα της σύγκρισης έναντι των άλλων περιουσιακών στοιχείων έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο. Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναθεώρησε…

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η Goldman Sachs:

α)Η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου αύξησε την απόδοσή του σε ετήσια βάση, ωστόσο υπολείπεται πολύ αυτής του bitcoin.

β)Ο κλάδος της ενέργειας ενσωματώνει αποδόσεις πολύ υψηλού κινδύνου (δείκτης Sharpe), ενώ το bitcoin, παρά τη μεταβλητότητα που παρουσιάζει είναι πιο ασφαλές.

γ)Ο χρυσός είναι το περιουσιακό στοιχείο με τη χειρότερη απόδοση σε ετήσια βάση, καθώς η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα «τιμώρησαν» τους παραδοσιακούς αμυντικούς τομείς.

δ)Το bitcoin λογίζεται από πολλούς επενδυτές αλλά και αναλυτές του κλάδου ως αντιστάθμιση έναντι των πληθωριστικών πιέσεων – ειδικά τώρα που οι κεντρικές τράπεζες «τυπώνουν» αφειδώς τρισεκατομμύρια και η δημοσιονομική επέκταση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα. Ακόμα και έτσι, ο χρυσός έχει απολέσει 10% σε ετήσια βάση, κάτι που δείχνει πως το bitcoin «κλέβει» οπαδούς.

ε)Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των πελατών της Goldman Sachs επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση του bitcoin ξανά – Ξεπέρασε τα 54.000 δολάρια

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος για λίγη ώρα την Τρίτη. Το bitcoin έφτασε νωρίτερα σε υψηλό 24 ωρών και στα 54.348 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με μία μέρα πριν, προτού υποχωρήσει στα 53.786 δολάρια.

Είναι η δεύτερη φορά που η αξία του ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, μετά το σημείο-ορόσημο της 19ης Φεβρουαρίου, όπου η κεφαλαιοποίησή του κρατήθηκε υψηλότερα από το 1 τρισ. για ορισμένες ημέρες, πριν υποχωρήσει χαμηλότερα από αυτό το όριο.