Η κόντρα Google και Huawei θα βγάλει έναν μόνο νικητή

Η κόντρα Google και Huawei θα βγάλει έναν μόνο νικητή

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, καμία εταιρεία δεν μπορεί να αντισταθεί στα έξυπνα κινητά.

του Άνταμ Λασίνσκι

Σε παλαιότερο άρθρο μου αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η ενασχόληση με το hardware είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχειρηματικά. Και ποιος είναι ο δυσκολότερος τομέας όλων στο hardware; Φυσικά τα smartphone.

Σκεφθείτε για μια στιγμή πόσες και πόσες εταιρείες τα βρήκαν σκούρα εκεί. Η Samsung καταρρέει μπροστά στα μάτια μας – έχασε την πρωτοκαθεδρία της στην Κίνα και βρέθηκε αντιμέτωπη με τις εκρήξεις των συσκευών Galaxy Note 7.

Η Motorola δεν υπάρχει πια όπως την ξέραμε. Η Nokia είναι σκιά του παλιού εαυτού της. Η Microsoft προσπάθησε στα smartphone και απέτυχε. Η Apple παραμένει κυρίαρχη από πλευράς κερδών αλλά πηγαίνει με την όπισθεν. Και ακόμα και νέες δυνάμεις, όπως η Xiaomi, συναντούν δυσκολίες.

Όμως, η αγορά για smartphone είναι τόσο μεγάλη που οι νέοι παίκτες δεν μπορούν να πάψουν να προσπαθούν. Και κάπως έτσι η Huawei και η Google έχουν βάλει στόχο την κατάκτηση της αμερικανικής αγοράς ακριβών smartphone.

Η Google έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να φτιάξει μια συσκευή, από το Nexus – την παραγωγή του οποίου ανέθεσε σε διάφορους τρίτους κατασκευαστές – μέχρι το Project Ara που δεν κατάφερε ποτέ να βγει στην αγορά.

Τώρα, προσπαθεί ξανά με το Pixel, το οποίο παράγει κάτω από την ομπρέλα του δικού της εμπορικού σήματος και πουλάει μέσω της Verizon, της Best Buy, και του δικού της διαδικτυακού καταστήματος.

Επιπλέον, και ο κινεζικός κατασκευαστής Huawei σχεδιάζει να λανσάρει μια ακριβή συσκευή για την αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, η εταιρεία πρόκειται να αγνοήσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ως κανάλι διανομής, και να βασιστεί αποκλειστικά σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Ούτε καν η Apple δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος νέων παικτών στο εμπορικό …νεκροταφείο των smartphone είναι καλά νέα για τους καταναλωτές, τους μεγάλους νικητές αυτής της εξέλιξης.

Πηγή: fortune.com