Google: Στα σκαριά μια από της μεγαλύτερες εξαγορές για την ενίσχυση του Cloud

Google: Στα σκαριά μια από της μεγαλύτερες εξαγορές για την ενίσχυση του Cloud
epa04879557 (FILE) A file photograph dated 10 April 2008 shows the Google logo at the Belgrave House in central London, Britain. Google on 10 August 2015 announced in a blog post that it will create a new parent company named Alphabet within the scope of Google's major restructuring. EPA/DANIEL DEME *** Local Caption *** 50331435 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Jonathan Vanian

Η Google σχεδιάζει να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της υπολογιστικής cloud αγοράζοντας τη νεοφυή επιχείρηση data analytics, Looker, έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα για τον επικεφαλής cloud της Google, Thomas Kurian. Ο ίδιος προσλήφθηκε από τη Google νωρίτερα φέτος για να καταστήσει το τμήμα cloud της εταιρείας έναν ισχυρό αντίπαλο εναντίον ανταγωνιστών του, όπως η Amazon και η Microsoft.

Αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την ικανότητα της Google να πουλά τεχνολογικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Αν και η εταιρεία προσφέρει εδώ και καιρό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εργαλεία επεξεργασίας κειμένου, και άλλο λογισμικό για τον χώρο εργασίας, συναντά δυσκολίες στο να εξασφαλίσει μερίδιο αγοράς από μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των εταιρικών υπηρεσιών τεχνολογίας.

Το μέγεθος της τελευταίας συμφωνίας σημαίνει ότι η Google προτίθεται να εισέλθει περαιτέρω στη συγκεκριμένη αγορά, παράλληλα με τα πρόσφατα σχέδια του Kurian να προσλάβει περισσότερους πωλητές και να στοχεύσει σε συγκεκριμένους κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Τον Φεβρουάριο, η Google είπε ότι θα αποκτήσει τη startup εταιρικού λογισμικού Alooma για ένα μη ανακοινωθέν ποσό.

Η συμφωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Google, πίσω από την ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της διαδικτυακής διαφημιστικής εταιρείας DoubleClick το 2007, την αντίστοιχη συμφωνία για την εταιρεία οικιακής τεχνολογίας Nest το 2014, και την εξαγορά της Motorola Mobility το 2012 σε μια συμφωνία που άγγιξε τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Looker έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα εργαλείο business analytics που επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν τις τάσεις στα εταιρικά δεδομένα τα οποία μπορεί να αποθηκεύονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων τρίτων και υπηρεσίες υπολογιστικής cloud. Τον Δεκέμβριο, η Looker συγκέντρωσε 103 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές όπως η PremjiInvest, η Capital G της Google, και η Founders Circle Capital, σύμφωνα με το PitchBook.

Ο Kurian δήλωσε ότι οι πελάτες της Looker θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να αποθηκεύουν και να αναλύουν τα εταιρικά δεδομένα σε υπηρεσίες τρίτων που πωλούνται από ανταγωνιστές όπως οι Salesforce, Amazon, Microsoft και Oracle –  όπου ο Kurian εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια.

Ο ίδιος παρουσίασε τη Looker ως μια εταιρεία που συμπληρώνει τη στρατηγική υβριδικού cloud της Google, βάσει της οποίας εξασφαλίζεται ότι η τεχνολογία της Google είναι συμβατή με ανταγωνιστικές εταιρίες cloud και τα εσωτερικά κέντρα δεδομένων των πελατών της.