Google: Τα 16 χρόνια που την έφεραν στην κορυφή

Google: Τα 16 χρόνια που την έφεραν στην κορυφή

Η εταιρεία που άλλαξε το διαδίκτυο μέσα από βίντεο και αφιερώματα του FortuneGreeece.com. 

Τα 16 χρόνια ζωής έκλεισε η Google την Πέμπτη. Χρόνια γεμάτα επιτυχίες για τον κολοσσό του διαδικτύου, που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία το ίντερνετ.

Από το 1996 που ο Σεργκέι Μπριν μαζί με τον Λάρι Πέιτζ ξεκίνησαν να γράφουν τον κώδικα της μηχανής αναζήτησης, μέχρι τις δεκάδες δημοφιλείς υπηρεσίες και εργαλεία που έχουν φέρει σήμερα στις οθόνες μας όλη την πληροφορία που κυκλοφορεί εκεί έξω, η εταιρεία από το Mountain View της Καλιφόρνιας, που έχει σχεδόν φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα $300 δισ., δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει.

Οι δυο τους εργάζονταν πάνω σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που λίγο αργότερα θα έμελλε να αλλάξει τις ζωές όλων μας. Μέχρι το 1996, οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα.

Οι δύο φοιτητές δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Η μηχανή αναζήτησής τους ονομάστηκε Google. Η λέξη προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά».  Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…που γράφεται καθημερινά

Δείτε τα βίντεο:

Διαβάστε μερικά από τα αφιερώματα του FortuneGreece.com:

Τα «παιδιά της Google»  

Τα πιο «τρελά» και φιλόδοξα project της Google

Τότε και τώρα: H Google παραμένει μια αντισυμβατική εταιρεία

Τα 15 γεγονότα-σταθμοί της Google

Τα εντυπωσιακότερα στατιστικά της Google

Tο επιχειρηματικό «θαύμα» του Google Play