Γρηγόρης Στεργιούλης: Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΕΛΠΕ

Γρηγόρης Στεργιούλης: Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΕΛΠΕ

Οι προβλέψεις του CEO των ΕΛΠΕ για το ενεργειακό μέλλον της χώρας κατά το 2nd Global Oil and Gas SE Europe and Mediterranean.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι ένας από τους κορυφαίους Ομίλους με ηγετικό ρόλο στο χώρο της διύλισης αργού πετρελαίου και εμπορίας προϊόντων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Όμιλος διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη διύλιση (75% των λειτουργικών αποτελεσμάτων), τα πετροχημικά προϊόντα, την εγχώρια και τη διεθνή εμπορία μέχρι την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και την παροχή μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών (ΑΣΠΡΟΦΟΣ). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας (Elpedison), του  φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην περίοδο της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής ύφεσης, ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα, το έργο εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Ελευσίνας, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την ανταγωνιστική τους θέση και τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό με εξαγωγές πλέον άνω του 55% της συνολικής τους παραγωγής και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Παράλληλα, υλοποίησε σειρά προγραμμάτων βελτίωσης απόδοσης σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, επιτυγχάνοντας ετήσιο όφελος άνω των 350 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ανταγωνιστική του θέση.

Τη βούληση του Ομίλου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια σε όλο το ενεργειακό φάσμα και να εκμεταλλευθεί όποια ευκαιρία παρουσιασθεί, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του ως ο ηγετικός ενεργειακός Όμιλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου 2nd Global Oil and Gas SE Europe and Mediterranean«Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων μας από τις μέχρι σήμερα έρευνες και η γνώση του ελλαδικού χώρου, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η γεωπολιτική μας θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την στρατηγική των ΕΛ.ΠΕ, η συν-καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, η επένδυση στους ανθρώπους και η  κοινωνική ευαισθησία αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται το όραμα της εταιρείας με τον Γρηγόρη Στελιγούρη να υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω είναι αρωγοί για την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

Το 2015 ο Όμιλος παρουσίασε ιστορικό υψηλό κερδών, ενώ τον φετινό Αύγουστο πέτυχε ρεκόρ παραγωγής και ενισχύει την θέση του, αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 55%-60% και συνάπτοντας σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως με την Ιρανική NIOC, τη Ρωσική ROSNEFT και την Ιρακινή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου SOMO, ενώ σε ανάλογες συζητήσεις για απευθείας προμήθεια αργού πραγματοποιούνται και με την Αίγυπτο.

«Τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δρόμο της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας εστιάζοντας στην εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης και να διατηρηθεί η κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα» τόνισε ο  Δ.Σ των ΕΛ.ΠΕ  και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλεονεκτική γεωγραφική θέση κοντά ή εντός τρεχόντων και μελλοντικών ενεργειακών διαδρόμων για τη διάθεση ενέργειας από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, πλεονέκτημα που θα αξιοποιηθεί και θα διευρυνθεί με την ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα να αποτελούν στόχους και πόλους επενδύσεων.