Gucci και Yves Saint Laurent εναντίον της Alibaba για τα προϊόντα-«μαϊμού»

Gucci και Yves Saint Laurent εναντίον της Alibaba για τα προϊόντα-«μαϊμού»

Ο όμιλος πολυτελών προϊόντων Kering τα βάζει ξανά με τον κινεζικό γίγαντα διαδικτυακών πωλήσεων.

Στα δικαστήρια αναμένεται να βρεθούν το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα του κόσμου κι ένας από τους σημαντικότερους ομίλους πολυτελών προϊόντων.

Ο όμιλος Kering, στον οποίο ανήκουν πασίγνωστες μάρκες όπως οι Gucci και Yves Saint Laurent, κατέθεσε μήνυση εναντίον της κινεζικής Alibaba σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, επειδή «προωθεί εν γνώσει της, ενισχύει τις πωλήσεις και κερδοσκοπεί από προϊόντα-αντίγραφα στην διαδικτυακή της πλατφόρμα … κι επιτρέπει σε έναν στρατό πωλητών να τα πουλήσουν μέσω των παράνομων αποθηκών τους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τα προϊόντα-«μαϊμού» προκαλούν πονοκεφάλους στην Alibaba, στην οποία βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες πωλήσεων της Κίνας, οι Taobao και Tmall. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Τζακ Μα, έχει αποκαλέσει τα ψεύτικα αντίγραφα ως «καρκίνο» για την επιχείρησή του. Κι ενώ η Alibaba ισχυρίζεται ότι μάχεται κατά αυτού του φαινομένου –διαγράφοντας αναρτήσεις και πωλητές- τα προϊόντα-«μαΙμού» συνεχίζουν να υπάρχουν.

«Δυστυχώς ο όμιλος Kering επέλεξε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι άχρηστων αντιμαχιών αντί να ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Alibaba. «Θεωρούμε ότι ο ισχυρισμός τους δεν έχει καμία βάση και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον του».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο παριζιάνικος όμιλος βρίσκεται σε διαμάχη την Alibaba για τον ίδιο λόγο. Ένα χρόνο πριν, η εταιρεία κατέθεσε παρόμοια μήνυση στις ΗΠΑ, αποσύροντάς τη μερικές εβδομάδες μετά έπειτα από έναν «δημιουργικό διάλογο» με τους ανθρώπους της κινεζικής εταιρείας.

Η Alibaba υποστηρίζει ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 160 εκατ. δολάρια σε δύο χρόνια, για να πολεμήσει το φαινόμενων των αντιγράφων στα ηλεκτρονικά της καταστήματα. Όμως η Kering επιμένει, καθώς «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη δέσμευσή της να προστατέψει τους πελάτες της από το να πέσουν θύματα απάτης από πωλητές ψεύτικων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας».

Πέρα από τις Gucci και Yves Saint Laurent, ο όμιλος Kering έχει πολλές ακόμη πασίγνωστες μάρκες πολυτελών προϊόντων, όπως τις Stella McCartney, Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta και Puma.