Gundlach: Πτώση έως 25% στον S&P 500 το 2022, στις 3.000 μονάδες – Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια

Gundlach: Πτώση έως 25% στον S&P 500 το 2022, στις 3.000 μονάδες – Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια
Jeffrey Gundlach, chief executive and chief investment officer of DoubleLine Capital, speaks during the Sohn Investment Conference in New York May 4, 2015. REUTERS/Brendan McDermid - RTX1BJND
Εάν ο πληθωρισμός μετατραπεί σε αποπληθωρισμό, η Fed θα αναγκαστεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, λέει ο ιδρυτής της DoubleLine Capital LP, Jeff Gundlach

Πτώση έως -20% – 25% εκτιμά για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, ήτοι στις 3.000 μονάδες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της DoubleLine Capital LP, Jeff Gundlach, για το 2022, συμφωνώντας με τον έτερο γνωστό και μη εξαιρετέο παράγοντα των αγορών Scott Minerd της Guggenheim, που προανήγγειλε ιστορική διόρθωση στη Wall Street λόγω υποχώρησης στα PEs (price-to-earnings).

«Η δράση της πιστωτικής αγοράς συνάδει με την οικονομική αδυναμία και τα προβλήματα στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Gundlach σε συνέντευξή του στο CNBC. «Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο bearish σε σχέση με τις μετοχές» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που πυροδότησε τη χειρότερη συνεδρίαση στη Wall Street από τον Ιούνιο του 2020, παρά τις προσδοκίες για μια επιθετική νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της Fed, ο Gundlach είπε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 25 μ.β. – αν και η αγορά προεξοφλεί μια αύξηση κατά 0,75%.

«Θα προτιμούσα μια αύξηση κατά 25 μ.β., προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα» υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος.

Παρότι ο ρυθμός αύξηση των τιμών εκπλήσσει αρνητικά, ο λεγόμενος βασιλιάς των ομολόγων πιστεύει ότι ο αποπληθωρισμός είναι τώρα η μεγαλύτερη απειλή… Μάλιστα, πρότεινε ότι τα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης  θα έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος καθώς η υπερβολικά επιθετική Fed θα επιβραδύνει την οικονομία. «Αγοράστε μακροπρόθεσμα ομόλογα», είπε ο Gundlach στον Scott Wapner του CNBC στο Future Proof Festival.

Υπενθυμίζεται πως οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στα ύψη σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι οι υφεσιακές δυνάμεις θα επηρεάσουν τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.

Αποπληθωρισμός

Εάν ο πληθωρισμός μετατραπεί σε αποπληθωρισμό, η Fed θα αναγκαστεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων. «Παρά το γεγονός ότι το αφήγημα σήμερα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι πολύ υψηλότερος σήμερα από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μιλάω για τον επόμενο μήνα. Μιλάω για κάποια στιγμή αργότερα, σίγουρα για το 2023».

Όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine είχε κάποιες συμβουλές για τους θιασώτες της κρυπτογράφησης.

«Σίγουρα δεν θα ήμουν αγοραστής [bitcoin] σήμερα», είπε, μετά το σημερινό μακελειό. Αλλά πρόσθεσε ότι θα συμφέρει να αγοράσει κανείς κρυπτονομίσματα όταν η Fed κάνει το χρήμα ξανά δωρεάν…

Τέλος, ο Gundlach είπε ότι κατέχει ευρωπαϊκές μετοχές αλλά βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα αγοράσει περιουσιακά στοιχεία έως ότου το δολάριο πέσει κάτω από το κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών…