H Ε.Ε. βάζει τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής

H Ε.Ε. βάζει τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής

Η απόφαση από το Κολέγιο των Επιτρόπων θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017.

Από τον Ιούνιο του 2017 μπαίνει τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής, όπως αποφάσισε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Η απόφαση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν χρεώσεις μέσα στην Ε.Ε. για κλήσεις, μηνύματα και χρήση δεδομένων για ανθρώπους που ταξιδεύουν, βρίσκονται σε διακοπές η δουλεύουν τακτικά σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Όπως προβλέπεται από την απόφαση, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας από πελάτες που μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την νέα ρύθμιση και να αποκτήσουν κάρτα sim σε μία χώρα με πολύ χαμηλές χρεώσεις και να την χρησιμοποιούν σε άλλη.

Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής αναφερόταν σε ένα χρονικό όριο 90 ημερών που θα ίσχυε η μη χρεώση της περιαγωγής, άλλωστε μόλις το 0,1 των ευρωπαίων σύμφωνα με την Eurostat περνάνε πάνω από 90 μέρες σε άλλη χώρα από την δική τους. Όμως ακόμα και αυτό το χρονικό όριο προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο κ. Γιουνκέρ, πρόεδρος της Επιτροπής να το αποσύρει και η τελική πρόταση να μην διαθέτει κανένα χρονικό όριο.

Τώρα αναμένεται να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και η Επιτροπή να έχει έτοιμη την τελική πρόταση μέχρι τον Δεκέμβριο που πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο.