H ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημη έρευνα με στόχο την Amazon ίσως και σήμερα

H ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημη έρευνα με στόχο την Amazon ίσως και σήμερα
epa07508293 (FILE) - The Amazon logo is pictured outside the company's logistic and distribution center in Werne, Germany, 22 November 2018 (issued 15 April 2019). Trade union Verdi said that workers at four Amazon logistic centers in Germany -- in Rheinberg, Werne, Bad Hersfeld and Koblenz -- went on strike on 15 April 2019 as part of their long-running campaign for better pay and conditions. The strike is set to last until 18 April 2019, in some centers, media reported. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 54792874 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Βρυξέλλες διεξάγουν ήδη προκαταρκτική έρευνα όσον αφορά τις πρακτικές της από πέρυσι, με αντικείμενο τον διπλό ρόλο –και της λιανικής πώλησης και της φιλοξενίας άλλων εμπόρων στην ιστοσελίδα της.

Ετοιμη να ξεκινήσει επίσημη έρευνα στο πώς χρησιμοποιεί η Amazon τα δεδομένα από εμπόρους που πωλούν προϊόντα στις ιστοσελίδες της είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα είναι η τελευταία σε μία σειρά ερευνών σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες από την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενώ θα έρθει λίγες εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε ότι μισεί την Αμερική.

Οι Βρυξέλλες διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα όσον αφορά τις πρακτικές της Amazon, από πέρυσι, με αντικείμενο τον διπλό ρόλο –και της λιανικής πώλησης και της φιλοξενίας άλλων εμπόρων στην ιστοσελίδα της.

Περισσότερα από τα μισά προϊόντα που πωλήθηκαν μέσω Amazon το 2017 ήταν από τρίτους εμπόρους.

Η Κομισιόν έστειλε ερωτηματολόγια στους εμπόρους ως μέρος της προκαταρκτικής έρευνας και έχει πλέον αποφασίσει να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα. Οι Βρυξέλλες μπορεί να ανακοινώσουν την κίνηση ακόμη και την Τετάρτη.

«Το ερώτημα αφορά τα δεδομένα», τόνισε η Βεστάγκερ, πέρυσι. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εξετάσουν το μέγεθος της πληροφοριών που χρησιμοποιεί η Amazon από μικρούς εμπόρους.

Τον Ιούλιο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €4,3 δισ. στη Google, ενώ προηγήθηκε η απόφαση για πληρωμή €13 δισ. της Apple προς την ιρλανδική κυβέρνηση.