H EE δείχνει έτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer και Biontech

H EE δείχνει έτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer και Biontech
epa08856436 (FILE) - An undated handout made available by the German pharmaceutical company Biontech shows a hand holding an ampoule with BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, in Mainz, Germany (reissued 02 December 2020). Britain’s Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) granted on 02 December the authorization for emergency use of the Pfizer/BioNTech coronavirus vaccine BNT162b2. EPA/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα που έχουν παρουσιάσει οι Pfizer και Biontech για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους κατά της Covid-19 είναι πολύ ισχυρά, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από 30.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να λάβουμε απόφαση, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», δήλωσε η Εμερ Κουκ ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την θετική έκβαση της αξιολόγησης, πρόσθεσε η διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Σε αυτό το στάδιο, τα εμβόλια αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά τους και δεν έχουμε εντοπίσει σημεία που να προκαλούν ανησυχία».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech στις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου το αργότερον.

Η Εμερ Κουκ δήλωσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο EMA έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. «Γίναμε στόχος κυβερνοεπίθεσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε χωρίς να δώσει τον ακριβή χρόνο.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων και ότι βρισκόμαστε σε πλήρη λειτουργία», πρόσθεσε η Εμερ Κουκ.