H Γερμανία σε νευρική κρίση: Mέρκελ, Mercedes και πρόωρος αποκλεισμός από το Μουντιάλ

H Γερμανία σε νευρική κρίση: Mέρκελ, Mercedes και πρόωρος αποκλεισμός από το Μουντιάλ

Κρίση σε πολλά επίπεδα για τους Γερμανούς.

Το σοκ του αποκλεισμού από το Μουντιάλ ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τη Γερμανία που περνάει κρίση σε διάφορα επίπεδα. Και μπορεί η οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ανεργία να παραμένει η μικρότερη στην Ευρωζώνη, όμως αυτόν τον Ιούνιο οι Γερμανοί δύσκολα θα τον ξεχάσουν.

Ξεκινώντας από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει τον επί χρόνια εταίρο της στην κυβέρνηση να είναι έτοιμος να αποχωρήσει, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το μεταναστευτικό. Ο συνασπισμός CDU και CSU βρίσκεται κάτω από το 30% στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Σε κρίση εκτός από την κυβέρνηση, βρίσκεται και το καμάρι της Γερμανίας, η αυτοκινητοβιομηχανία της. Κάθε εβδομάδα αποκαλύπτεται και κάτι περισσότερο για το σκάνδαλο τις απάτης με το diesel που αρχικά έπληξε την Volkswagen το 2015. Ο διευθύνων σύμβουλος της Audi συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος από τους εισαγγελείς για απόπειρα παραποίησης των στοιχείων στην εν εξελίξει έρευνά τους, και έκτοτε παραμένει στη φυλακή, μία άνευ προηγουμένου κατάντια για ανώτατο ηγέτη επιχείρησης στη Γερμανία.

Περαιτέρω πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη σημαντικότερη εξαγωγική μηχανή της Γερμανίας, ήταν η απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οδυνηρούς δασμούς σε οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η Daimler, που είναι χορηγός της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει δραματικά τις προβλέψεις για τα φετινά της κέρδη, αναφέροντας πως οι εξαγωγές της πλήττονται σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Mercedes Me

“Λυπούμαστε για την ήττα της ομάδας και για τους Γερμανούς φιλάθλους”, δήλωσε εκπρόσωπος της Daimler. Η Mercedes είχε κατασκευάσει ένα τεράστιο όχημα μάρκετινγκ γύρω από την εθνική ομάδα και το παγκόσμιο κύπελλο, παίζοντας με την προοπτική ενός πέμπτου μουντιαλικού τίτλου και παρουσιάζοντας τους παίκτες και τον προπονητή τους σαν cool ροκ σταρ να ποζάρουν γύρω από λαμπερές λιμουζίνες.

«Σοκ» από τον αποκλεισμό στο Μουντιάλ

Η ήττα από τη Νότια Κορέα (0-2) έστειλε πρόωρα στο σπίτι τους τα «πάντσερ» (ουραγοί στον 6ο όμιλο), με τον Τύπο της χώρας να κάνει λόγο για μεγάλο κάζο, ενώ κανείς δεν έχει καταλάβει τι δεν πήγε καλά και η ομάδα παρουσίασε αυτό το πρόσωπο από το πρώτο κιόλας ματς με το Μεξικό.
Οι πρώτες αντιδράσεις των γερμανικών ΜΜΕ είναι ενδεικτικές του σοκ που έχει προκληθεί στη Γερμανία:

Το Kicker μιλά για «ιστορική έξοδο» και προσθέτει «η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία είναι εκτός».

Η SportBild κάνει λόγο για «εφιάλτη του παγκοσμίου κυπέλλου, ενώ χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» τον τρόπο που η Εθνική ηττήθηκε 0-2 από τη Νότια Κορέα.

«Έξω. Δεν αξίζαμε και τίποτα περισσότερο» είναι ο πρώτος τίτλος της Bild, ενώ η Welt χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό ως «ιστορικό κάζο».

«Η ιστορική ντροπή της γερμανικής εθνικής ομάδας». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η Welt Online για την ήττα και τον αποκλεισμό της Γερμανίας, μιας και η τελευταία φορά που είχε παρόμοια τύχη ήταν το 1934 με αντίπαλο την Ελβετία. «Αυτό που σχεδόν κανείς δεν θεωρούσε πιθανό είναι πια η πικρή πραγματικότητα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια αποβάλλεται στους προκριματικούς» σημειώνει η Welt λέγοντας ότι «σε αντίθεση με το παιχνίδι με τη Σουηδία αυτή τη φορά δεν υπήρχε ‘happy end’». Eπίσης αναφέρεται και στο μέλλον του Γιόαχιμ Λεβ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο παραίτησης, αν και το συμβόλαιό του λήγει επίσημα το 2022.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τον εξής τίτλο «H ντροπιασμένη πρωταθλήτρια». H Bild από την πλευρά της στο δικό της πρωτοσέλιδο δημοσιεύσει τις «πικρές», όπως τις χαρακτηρίζει, φωτογραφίες της αποχώρησης της Εθνικής Γερμανίας από τον τελευταίο αγώνα στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ενώ επιγράφει συνοδευτικό δημοσίευμα με τον τίτλο: «Ο Λεβ πρέπει να αλλάξει!».