H Κυβέρνηση διαψεύδει τα νέα μέτρα

H Κυβέρνηση διαψεύδει τα νέα μέτρα
BRIEFING -ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα θέμα για τη λήψη νέων επιπλέον μέτρων είτε στο δημοσιονομικό επίπεδο είτε στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποκρούοντας αιτιάσεις και σεναριολογία περί ενδεχόμενων νέων μέτρων που θα συνόδευαν την επίλυση του ζητήματος του χρέους.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εάν η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνδεθούν με νέο πρόγραμμα επιτροπείας, με αφορμή και χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε τη δήλωση του κ. Ράις ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα.

Είπε ότι η χτεσινή δήλωση του κ. Ράις είναι πολύ κοντά στη θέση της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα των στόχων που περιέγραψε ως προς την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος. «Κοινός στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε αναλυτικά: Το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Η πάγια τακτική είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτές οι δυο ξεχωριστές συμφωνίες ως διαδοχικά μνημόνια. Σημείωσε ότι με αυτή την έννοια, η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει, τονίζοντας δηλαδή ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει αν το ΔΝΤ αποδεχτεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Βεβαίως και όχι», απάντησε στο ερώτημα αν σημαίνει νέα μέτρα το ότι ο κ. Ράις είπε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα δεν πιάνουν τους στόχους τού προγράμματος αναφορικά με τα πλεονάσματα του 3,5% για το 2018 και οι θεσμοί μέχρι τώρα δεν έχουν δεχτεί τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% όσον αφορά στο 2018. «Το κρίσιμο σημείο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι το γεγονός ότι βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελούν οι εκθέσεις της Eurostat». «Από τη στιγμή που επιβεβαιώνει συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι τα μέτρα επιτυγχάνουν τους στόχους τους δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη λήψη νέων επιπλέον μέτρων ούτε στον τομέα των δημοσιονομικών ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ