H Μοοdy΄s «στριμώχνει» τον Σουλτάνο: Yποψήφια για υποβάθμιση η Τουρκία

H Μοοdy΄s «στριμώχνει» τον Σουλτάνο: Yποψήφια για υποβάθμιση η Τουρκία
epa06677143 A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a press conference at at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 18 April 2018. Turkish President Recep Tayyip Erdogan announced that Turkey will hold the snap election on 24 June 2018. The presidential and parliamentary elections were scheduled to be held in November 2019, but government has decided to change the date following the recommendation of the Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahceli. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την μελλοντική μακροοικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Ο οίκος αξιολόγησης της Μοοdy΄s έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα «Ba2» της Τουρκίας υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Όπως ανακοίνωσε, η απόφαση αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την μελλοντική μακροοικονομική πολιτική της Τουρκίας και τoν ενισχυμένo κίνδυνο για πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να «υποστηριχθεί» από την τρέχουσα αξιολόγηση.

Η Moody΄s προβλέπει ότι η υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί εκτός αν αντιμετωπιστεί με αξιόπιστες πολιτικές μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Σημειώνει ότι η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σχετίζεται και με τις εκλογές, οι οποίες προκηρύχτηκαν 17 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 20% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει αναρριχηθεί στο 6,5% του ΑΕΠ.

Οι αρχές έχουν καταγράψει μικρή πρόοδο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, ιδιαίτερα τα εμπορικά ελλείμματα. Η περίοδος μετά το πραξικόπημα χαρακτηρίστηκε από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που προκάλεσε ανάπτυξη. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα διόρθωναν τις ανισορροπίες τέθηκαν στο περιθώριο, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Παράλληλα η Moody΄s επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή έχει στραφεί στη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο ρυθμό και θα κατά πιθανότητα θα επιταχυνθεί δεδομένης της συνεχούς υποτίμησης του νομίσματος.

Επιπροσθέτως τα «υπονοούμενα» Ερντογάν ότι η νομισματική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει αν επανεκλεγεί, αποδυνάμωσαν περαιτέρω το τουρκικό νόμισμα, υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος στις 7 Μαρτίου 2018 είχε περικόψει την αξιολόγηση της χώρας κατά μια βαθμίδα στο «Ba2».