H NASA ανοίγει το δρόμο σε Space X και Boeing για το Διάστημα

H NASA ανοίγει το δρόμο σε Space X και Boeing για το Διάστημα

Η διαστημική υπηρεσία παραχώρησε τέσσερα επιπλέον συμβόλαια στις δυο εταιρείες για επανδρωμένες πτήσεις προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA παραχώρησε τέσσερα επιπλέον συμβόλαια στη SpaceX και τη Boeing για επανδρωμένες πτήσεις προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η διεύθυνση της NASA ανακοίνωσε ότι η Boeing και η SpaceX (των οποίων ηγούνται αντίστοιχα ο Ντένις Μούλενμπεργκ και ο Έλον Μασκ) κέρδισαν τις επιπλέον αποστολές – και πλέον ο συνολικός αριθμός συμβολαίων της NASA για τη μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα ανέρχεται σε έξι για την κάθε εταιρεία.

«Ο ορισμός αυτών των αποστολών θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στο χρονοδιάγραμμα εναλλαγής των πληρωμάτων του μελλοντικού διαστημικού σταθμού, και θα μειώσει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα» δήλωσε ο Φιλ Μακάλιστερ, διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Διαστημικών Πτήσεων της NASA.

«Η ικανότητα οργάνωσης αποστολών, όπως απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος του διαστημικού σταθμού, είναι μια σημαντική πτυχή του Εμπορικού Προγράμματος Πληρωμάτων».

Το Εμπορικό Πρόγραμμα Πληρωμάτων δημιουργήθηκε από τη NASA σαν ένας τρόπος αποστολής αστροναυτών στο διάστημα χρησιμοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά τόσο η Boeing όσο και η SpaceX θα πρέπει να περάσουν τα διαστημόπλοιά τους από μια διαδικασία πιστοποίησης της NASA.

Η Boeing πρόκειται να δοκιμάσει μια εκδοχή της προτεινόμενης πτήσης δίχως πλήρωμα τον Ιούνιο του 2018, ενώ η δοκιμαστική επανδρωμένη πτήση θα ακολουθήσει τον Αύγουστο του 2018. Και η SpaceX αναμένεται να επιδείξει μια πρώτη εκδοχή της πτήσης προς τον διαστημικό σταθμό τον Νοέμβριο του 2017, με την επανδρωμένη δοκιμή να είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018.