H Nέα Ζηλανδία έχει εξαλείψει τον κορωνoϊό και επιστρέφει στην κανονική ζωή

H Nέα Ζηλανδία έχει εξαλείψει τον κορωνoϊό και επιστρέφει στην κανονική ζωή
New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern speaks during the post-Cabinet media conference at Parliament House in Wellington on April 20, 2020, where she announced the Covid-19 coronavirus lockdown level 4 will continue for another week. - New Zealand will ease a nationwide COVID-19 lockdown next week after claiming success in stopping "an uncontrolled explosion" of the virus, Prime Minister Jacinda Ardern. (Photo by Mark Mitchell / POOL / AFP)

του Matthew Brockett, Bloomberg

Η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει την απαίτηση τήρησης κοινωνικής απόστασης αφού αναφέρει μηδενικά ενεργά κρούσματα του Covid-19, δηλώνοντας ότι έχει επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης του ιού.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern δήλωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί σε ανθρώπους και επιχειρήσεις, εκτός από αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για την αποφυγή του ιού, θα αρθούν, ανοίγοντας το δρόμο για επανέναρξη της κανονικής ζωής. Η χώρα του Νότιου Ειρηνικού ανέφερε νωρίτερα ότι ο τελευταίος από τους ασθενείς με κορονoϊό έχει αναρρώσει, καθιστώντας τη μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει εξαλείψει επιτυχώς την ασθένεια.

«Ενωθήκαμε με πρωτοφανή τρόπο για να εξαλείψουμε τον ιό», δήλωσε η Ardern σε συνέντευξη τύπου στο Ουέλινγκτον. «Στόχος μας ήταν να το ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια μπορούσαμε».

Η Νέα Ζηλανδία έχει ακολουθήσει μια στοχευμένη στρατηγική εξάλειψης αντί να επιδιώκει απλώς την καταστολή της μετάδοσης του ιού. Επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο, ζητώντας από όλους να μείνουν στο σπίτι και επιτρέποντας τη λειτουργία μόνο βασικών υπηρεσιών. Ενώ αυτό σχεδόν σίγουρα προκάλεσε βαθιά ύφεση, η κυβέρνηση λέει ότι η εξάλειψη του ιού θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πολλές οικονομίες άλλων χωρών.

Το lockdown των επτά εβδομάδων έληξε στις 14 Μαΐου και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι είναι ασφαλές να μειωθεί το επίπεδο συναγερμού της χώρας στο 1, το οποίο επιτρέπει την κατάργηση των τελευταίων εναπομεινάντων περιορισμών. Θα ζητηθεί από τα άτομα να παρακολουθούν με ποιους έχουν συναντηθεί και πού έχουν πάει για να βοηθήσουν στην ανίχνευση επαφών εάν προκύψουν μελλοντικές περιπτώσεις κρουσμάτων.

Η μετάβαση στο επίπεδο συναγερμού 1 «είναι μια δήλωση ότι έχουμε επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης του ιού Covid-19 απ’ αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Michael Baker, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago. «Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η πρώτη μάχη σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο ενάντια σε αυτόν τον ιό. Η απειλή από τον Covid-19 προφανώς παραμένει όσο αυτή η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο».

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε συνολικά 1.504 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα Covid-19 και 22 θανάτους. Δεν είχε νέα κρούσματα εδώ και 17 ημέρες.