H Νορβηγία παρατά τα FM και καλωσορίζει το ψηφιακό ραδιόφωνο

H Νορβηγία παρατά τα FM και καλωσορίζει το ψηφιακό ραδιόφωνο

Η νέα ψηφιακή μετοχή θα προσφέρει νέους πανεθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με καλύτερη ποιότητα ήχου και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Νορβηγία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αντικαταστήσει την ραδιοφωνική μετάδοση στο φάσμα των FM με νέες ψηφιακές μεταδόσεις ήχου (Digital Audio Broadcasting – DAB).

Η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας πάρθηκε το 2011. Ωστόσο η τελική μετάβαση στη νέα εποχή θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το 2017. Μέσω της μετάβαση θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης των σταθμών πανεθνικής εμβέλειας από πέντε που είναι σήμερα σε 40.

Επιπλέον, με τη νέα μορφή μετάδοσης αναμένεται να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των σταθμών. Όπως υπολογίζουν οι αρχές, η λειτουργία στα FM κοστίζει οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με αυτή της ψηφιακής μετάδοσης.

«Η ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου θα ανοίξει τις πόρτες για ένα ευρύτερο πεδίο ραδιοφωνικών σταθμών, προς όφελος των ακροατών όλης της επικράτειας», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Thorhild Widvey. «Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε πιο ποικίλο και πλουραλιστικό ραδιοφωνικό περιεχόμενο και να απολαύσουν καλύτερη ποιότητα ήχου και νέες λειτουργίες.»