H Τesla θυσιάζει το περιθώριο κέρδους για μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

H Τesla θυσιάζει το περιθώριο κέρδους για μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της εταιρείας Τesla μετασυνεδριακά έφτασαν στο -10%

Την πρόθεσή του να θυσιάσει την καθαρή κερδοφορία της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla χάριν της απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά, με στόχο να κερδίσει περισσότερα χρήματα αργότερα, όταν τα αυτοκίνητα της εταιρείας θα είναι πλήρως αυτόνομα και θα λειτουργούν ως «ρομποταξί», εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας ο ιδρυτής της Έλον Μασκ.

Η αντισυμβατική αιτιολόγηση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla σε σχέση με το γιατί οι μέτοχοι πρέπει να απολαμβάνουν χαμηλότερα κέρδη είναι απότοκο των φετινών μειώσεων στις τιμές, που βύθισαν τα περιθώρια κερδών της το πρώτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της εταιρείας μετασυνεδριακά έφτασαν στο -10%.

Ειδικότερα, οι μειώσεις στις τιμές ώθησαν το μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla στο 19,3% το πρώτο τρίμηνο – χαμηλότερα από ό,τι είχε υποδείξει η εταιρεία όταν άρχισε τις μειώσεις και 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το περιθώριο ρεκόρ που ανέφερε ένα χρόνο πριν. «Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να ενισχύσουμε το προβάδισμά μας και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Μασκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσθεσε δε ότι η Tesla έχει ένα «μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα»: θα μπορεί να βγάλει χρήματα από τα αυτοκίνητα μόλις γίνουν πλήρως αυτόνομα. «Είμαστε οι μόνοι που κατασκευάζουμε αυτοκίνητα τα οποία θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στο μέλλον μέσω της αυτονομίας», είπε. Ωστόσο, η εταιρεία έχει χάσει πολλές φορές στόχους που έχει θέσει ο Musk για πλήρη αυτονομία…

Τα αποτελέσματα

Οι επιθετικές μειώσεις τιμών που έκανε η Tesla για να τονώσει τη ζήτηση των μοντέλων της εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και αυξανόμενου ανταγωνισμού, είχαν σημαντικό τίμημα στο περιθώριο κέρδους του κολοσσού του Έλον Μασκ.

Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους 19,3% στο πρώτο τρίμηνο,  σημαντικά χαμηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 22,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και το χαμηλότερο που έχει εμφανίσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων έχει προχωρήσει από πέρυσι σε διαδοχικές μειώσεις των τιμών της σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη (μόνο στις ΗΠΑ έξι φορές εντός 2023), θυσιάζοντας το κορυφαίο περιθώριο στον κλάδο προκειμένου διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί την αντίπαλη BYD στην Κίνα – τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τα άλλα, ο τζίρος της Tesla ανήλθε στα 23,33 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την εκτίμηση για 23,21 δισ. Παράλληλα, παρουσίασε κέρδη ανά μετοχή 85 σεντς όσο ακριβώς περίμενε η αγορά. Το σύνολο των καθαρών της κερδών ανήλθε σε 2,5 δισ. μειωμένα κατά 24% από τα 3,32 δισ. στο περυσινό της πρώτο τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα ο τίτλος της Tesla, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2%, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της πραγματοποιεί βουτιά 4%. Στα θετικά πάντως, ο τζίρος της Tesla ήταν αυξημένος κατά 24% από το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ τα έσοδα του βασικού της κλάδου, των αυτοκινήτων, σημείωσε ετήσια αύξηση 18% φτάνοντας τα 19,96 δισ. δολάρια. Ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τζίρος της Tesla Energy που εκτινάχθηκε στα 1,53 δισ. δολάρια με εκρηκτικό άλμα 148% από πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: