H τεχνητή νοημοσύνη «απογειώνει» την Nvidia – Ρεκόρ συναλλαγών μετά το ισχυρό guidance

H τεχνητή νοημοσύνη «απογειώνει» την Nvidia – Ρεκόρ συναλλαγών μετά το ισχυρό guidance
epa06772187 Nvidia president and CEO Jensen Huang speaks during the Annual GPU Technology conference in Taipei, Taiwan, 30 May 2018. Huang discussed Advance computing, Artificial intelligence and new GPU units during the conference. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, δήλωσε ότι η εταιρεία «αυξάνει σημαντικά την παραγωγή ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση» 

Η εντεινόμενη ζήτηση σε ό,τι αφορά τσιπ που προορίζονται για την «εκπαίδευση» του τελευταίου κύματος παραγωγικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT έκανε την Nvidia να δημοσιεύσει νέα πρόβλεψη για τα έσοδα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street, προκαλώντας άνοδο της τιμής της μετοχής της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο έως το τέλος Ιουλίου, έναντι εκτιμήσεων για πωλήσεις 7,2 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μεγαλύτερου βραχυπρόθεσμου ωφελούμενου από την επανάσταση που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη.

Εύλογα, η πρόβλεψη προκάλεσε άλμα 27% στη μετοχή της Nvidia (με ρεκόρ συναλλαγών), η τιμή της οποίας έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να βρίσκεται στο αστρονομικό ποσό των 960 δισ. δολαρίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η εταιρεία «αυξάνει σημαντικά την παραγωγή ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση» για ολόκληρη την οικογένεια των τσιπ κέντρων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του H100, ενός προϊόντος που κυκλοφόρησε φέτος και σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις απαιτήσεις εφαρμογών όπως το GPT-4 της OpenAI. 

Η Colette Kress, γενική οικονομική διευθύντρια της Nvidia, επεσήμανε πως η αύξηση της ζήτησης θα επεκταθεί πολύ πέρα από το τρέχον τρίμηνο, αν και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την εταιρεία να εκδώσει μακροπρόθεσμο guidance. 

Αποτελέσματα

Στο μεταξύ η εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε τα οικονομικά της μεγέθη για το τρίμηνο, ενώ προέβλεψε έσοδα άνω του 50% από τις εκτιμήσεις της Wall Street για το β’ τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το α’ τρίμηνο ανήλθαν σε 2,04 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,09 δολάρια έναντι της πρόβλεψης για 0,92 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 7,19 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έναντι 6,52 δισ. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ως προς το κομμάτι του data center της Nvidia, σημείωσε πωλήσεις 4,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 3,9 δισ. δολ. των προβλέψεων, σημειώνοντας άλμα 14% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά το τμήμα gaming της Nvidia, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι προβλέψεων για 1,98 δισ., αν και υπήρξε μείωση για τα συνολικά έσοδα του εν λόγω τομέα της τάξης του 38% σε ετήσια βάση. Η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί άνω του 113% μέχρι στιγμής το 2023, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας που προέρχεται από την ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.