Home swapping, ταξιδιωτικές νταντάδες και gig tripping, οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις

Home swapping, ταξιδιωτικές νταντάδες και gig tripping, οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις
TURKIYE - APRIL 5: Turkiye's new tourist 'Mesopotamia Express' has completed its promotional tour in Turkiye on April 5, 2024. The touristic train, which offers new experiences to travel enthusiasts along the route from Ankara to Diyarbakir, completed its promotional tour before its maiden voyage on April 19. The train tour started from Ankara, stopped in Kayseri, Malatya and Elazig and reached Diyarbakir. after about a day. Passengers enjoyed the natural landscapes along the route in Central, Eastern and Southeastern Anatolia and had the opportunity to get to know the cities where the train stopped. Dilara Irem Sancar / Anadolu (Photo by Dilara Irem Sancar / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η φιλοσοφία των ταξιδιών αλλάζει – Ποιο το προφίλ του τουρίστα εν έτει 2024

Απέχουμε μόλις ένα μήνα από την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και έχει έρθει η ώρα για την καθιερωμένη έρευνα αγοράς προκειμένου να βρούμε εγκαίρως κατάλυμα και αεροπορικά – ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε λογικές τιμές, μιας και η παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση.

Ο υπερτουρισμός έχει επηρεάσει δραματικά τη σχέση προσφοράς – ζήτησης με  αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών προορισμών να θεωρούνται κορεσμένοι και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς να κερδίζουν έδαφος αφού οι ταξιδιώτες προκρίνουν την άνεση και την ηρεμία, έναντι της πολυκοσμίας. Η υπερσυγκέντρωση κόσμου στα ίδια μέρη την ίδια χρονική στιγμή, καθιστά δύσκολη, όχι μόνο την εξεύρεση ξαπλώστρας σε κάποια παραλία, αλλά και τραπεζιού σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, οι ιδιοκτήτες των οποίων κινούνται πια στη λογική των προκρατήσεων.

Τούτων λεχθέντων, οι ταξιδιώτες επιλέγουν πολύ προσεκτικά που θα δαπανήσουν τα χρήματά τους και εξετάζουν σοβαρά εναλλακτικές που επηρεάζουν καθοριστικά το πορτοφόλι τους. Οι ανάγκες τους επαναπροσδιορίζονται και νέες ταξιδιωτικές τάσεις αναδύονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανταλλαγή σπιτιών και ταξίδια συνδυασμένα με συναυλίες

Μια από αυτές ακούει στο όνομα του Home Swapping, που σημαίνει ανταλλαγή σπιτιών. Αν θες να πας στο εξωτερικό και να γλιτώσεις τελείως το κόστος διαμονής, τότε αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Μένεις στο σπίτι ενός ντόπιου και του προσφέρεις το δικό σου ως αντάλλαγμα! Μπορεί στην Ελλάδα να μην αποτελεί συνήθη πρακτική, αλλά η έννοια του home swapping υπάρχει εδώ και δεκαετίες και πλέον αρκετές νέες πλατφόρμες – όπως η Twin City ή η Kindred έχουν συμβάλλει στην προώθηση αυτού του τρόπου διαμονής.

Σε εξίσου δημοφιλή τάση έχει εξελιχθεί και το «gig tripping», η οργάνωση ταξιδιού που συνδυάζεται με την παρακολούθηση συναυλιών. Οι παγκόσμιες περιοδείες που διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια καλλιτέχνες όπως η Madonna, η Beyoncé, η Tailor Swift, αλλά και συγκροτήματα όπως οι Cold Play και οι U2, σε όλες τις Ηπείρους, δίνουν τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους fans να τους παρακολουθήσουν από κοντά. Επιλέγεις τον προορισμό που θα τραγουδήσει ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης και ταυτόχρονα οργανώνεις τις διακοπές σου, δράττοντας την ευκαιρία να εξερευνήσεις ένα μέρος που δεν ήταν αρχικά στη λίστα σου.

Για εκείνους που θέλουν να κάνουν ταξίδια ζωής σε μέρη μακρινά και να βγουν από το comfort zone τους, χωρίς όμως να χρειαστεί να ξοδέψουν μια περιουσία, υπάρχει η λύση της συμμετοχής σε ομαδικά ταξίδια με μικρά group. Είναι μια τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αποφεύγοντας τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, στα οποία στην πλειονότητα τους τα γκρουπ είναι 40 ατόμων, με συμμετέχοντες ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η ηλικιακή κατηγορία 25 – 45 προτιμά γκρουπ στα οποία θα βρουν συνομήλικους με κοινά ενδιαφέροντα.

Όταν οι φίλοι και οι συγγενείς, λόγω υποχρεώσεων, δεν είναι διαθέσιμοι για ταξίδι, αυτή η εναλλακτική φαντάζει ιδανική, έξυπνη και οικονομική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδια με…τρένο και ταξιδιωτικές νταντάδες

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι ο ταξιδιώτης εν έτει 2024 είναι ψαγμένος, απαιτητικός, αλλά και περιβαλλοντικά ευσυνείδητος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει το κάτι παραπάνω για μια πράσινη διαμονή, αλλά και για τρόπους μετακίνησης βασισμένους στη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με το Condé Nast Traveller, οι πλατφόρμες ταξιδιωτικών κρατήσεων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελή ταξίδια με τρένο όπου το ταξίδι είναι και ο προορισμός.

Τέλος, όσοι είναι γονείς και θέλουν να απολαύσουν ήρεμες και χαλαρές διακοπές παρέα με τα παιδιά τους, στρέφονται στις «ταξιδιωτικές νταντάδες». Όπως επισημαίνει το Booking.com, φέτος αυτό το concept θα “φορεθεί” πολύ καθώς το 31% των οικογενειών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε η γνωστή πλατφόρμα, ανέφερε ότι είναι πιθανό να δαπανήσουν μέρος του προϋπολογισμού διακοπών σε κάποιον ο οποίος θα φροντίζει τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η τάση αυτή ξεπερνάει το 50% στην Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: