HOMMER: Η ελληνική (και φιλοσοφημένη) σειρά καλλυντικών για γένια

HOMMER: Η ελληνική (και φιλοσοφημένη) σειρά καλλυντικών για γένια

O Μίνως Ζαριφόπουλος, μιλά στο Fortune για τη δημιουργία του αμιγώς ελληνικού brand με προϊόντα για άνδρες, εμπνευσμένα από τους Ολύμπιους θεούς. 

Πόσες φορές χρειάστηκε να αγοράσετε ένα ανδρικό δώρο και καταλήξατε να κάνετε άσκοπες βόλτες για ώρες στα μαγαζιά; Μάλλον πολλές, διότι όταν εξαντληθούν οι κλασικές επιλογές (πουκάμισο, γραβάτα, μανικετόκουμπα, ουίσκι, κάποιο γκάτζετ), δεν μένουν και πολλά περιθώρια. Την ίδια ώρα, ενώ ο κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα ανθίζει, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών,τα προϊόντα ανδρικής περιποίησης ήταν πάντα λίγα και συνηθισμένα.

Αυτό το «κενό» στην ελληνική αγορά εντόπισαν ο Μίνως Ζαριφόπουλος με την σύζυγό του Κωνσταντίνα Σπυρίδωνος και ως ανήσυχα πνεύματα, αποφάσισαν εκτός από το να κερδίζουν βραβεία, ως γραφίστες, να δημιουργήσουν και ένα ξεχωριστό brand με προϊόντα για την περιποίηση του άνδρα.

Η μόδα που θέλει τους άνδρες με πλούσια γένια, έχει έρθει για να μείνει στην Ελλάδα και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να γεννηθεί το 2015 η πρώτη σειρά του «HOMMER» με το μότο «Made in Greece, the land of the bearded gods». 

Ο Μίνως Ζαριφόπουλος, μιλάει στο Fortune Greece, για την ιδέα, την υλοποίηση, τα μοναδικά προϊόντα, το πώς τα υποδέχτηκε η εγχώρια και διεθνής αγορά, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το HOMMER.

Ποιο κενό της ελληνικής αγοράς στην καλλυντική περιποίηση ήρθαν να καλύψουν τα προϊόντα HOMMER; 
Μετά από παρατήρηση της αγοράς των καλλυντικών στο εξωτερικό και ύστερα από μια διαπίστωση ότι δεν υπήρχαν ανάλογα προϊόντα στην χώρα μας, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την σύνθεση της ομάδας που θα καταφέρει να δημιουργήσει ιδιαίτερα προϊόντα με φυσικά συστατικά, ξεχωριστά και καινοτόμα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, με ποιοτικές πρώτες ύλες, πιστοποιημένη παραγωγή και υψηλή αισθητική.

Τα προϊόντα HOMMER είναι η πρώτη ελληνική σειρά περιποίησης για γένια και ήρθε να καλύψει μια συγκεκριμένη ανάγκη στην αγορά του ανδρικού καλλυντικού με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη σειρά ανδρικής περιποίησης – γένια, μαλλιά, πρόσωπο, σώμα.

Πρόκειται για ένα brand που είναι εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία. Πώς κάνατε αυτή τη σύνδεση και τι σημαίνει “HOMMER”; 
Το DNA της σειράς είναι αναπόφευκτα ελληνικό. Η ελληνική ιστορία και μυθολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα περιποιημένα γένια οπότε χρησιμοποιήσαμε αυτή την κληρονομιά ως εφαλτήριο για την παρουσίαση της δικής μας εναλλακτικής και του δικού μας “know-how” στο παγκόσμιο κοινό. Αναδείξαμε το πρότυπο του αρχαίου θεού σαν κάτι που είναι στη φύση του κάθε άνδρα και που δυνητικά μπορεί να το προσεγγίσει ως αποτέλεσμα. Το brand μας δημιουργήθηκε με βάσεις τέτοιες, ώστε να μπορεί να σταθεί τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια αγορά. Το όνομα της σειράς μας είναι εμπνευσμένο από τον Όμηρο (HOMER) και την γαλλική λέξη για τον άνδρα (ΗΟΜΜΕ) δυο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες λέξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.


Τα προϊόντα είναι βασισμένα σε καινοτόμες φόρμουλες με φυσικές πρώτες ύλες και εκχυλίσματα. Πώς προέκυψαν αυτά τα μείγματα και γιατί κινηθήκατε από την πρώτη στιγμή προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η ανάπτυξη βασίζεται στους πέντε άξονες που συνθέτουν την φιλοσοφία HOMMER: την ελληνικότητα, τη φυσική κατεύθυνση, την ποιότητα, την εκλεκτικότητα και την καινοτομία. Είναι φτιαγμένα με φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητας που σέβονται την ιδιαιτερότητα της τρίχας και του δέρματος του άνδρα, συμβάλλοντας στον καθαρισμό, την ενυδάτωση και την σωστή περιποίησή τους.

Υπάρχει μια παγκόσμια τάση στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων αποφεύγοντας διάφορα επιβλαβή ή «ύποπτα» συστατικά όπως π.χ. τα γνωστά σε όλους Parabens. Εμείς επιλέξαμε οι συνθέσεις μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές, φτάνουμε μέχρι 99,3%, απαλλαγμένες από θειϊκά άλατα, parabens, υποπαράγωγα πετρελαίου, σιλικόνες, Phthalates, Polycyclic Musks, Nitro Musks και άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμούς. Βασική υπεύθυνη για τις φόρμουλες και την επιλογή των δραστικών συστατικών είναι η χημικός μας, η οποία έχει 25ετή και πλέον εμπειρία στο φυσικό καλλυντικό και δουλεύουμε μαζί, άψογα συντονισμένοι, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον καθ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής και παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της κάθε φόρμουλας, ερευνούμε και αναλύουμε τις εναλλακτικές επιλογές σε υλικά συσκευασίας ώστε να καταφέρουμε να εμφανίσουμε ένα σωστό αποτέλεσμα ανάλογο της τιμής και της ποιότητας του προϊόντος. Ο σχεδιασμός του brand HOMMER βασίστηκε στην απλότητα και τη διαχρονικότητα και εμπλουτίστηκε στην εφαρμογή των συσκευασιών με στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά μελανόμορφα αγγεία, καθώς και από τα old school tattoos.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Τρίτωνας, πλαισιώνεται από διάφορα σύμβολα όπως είναι το χελιδόνι, η τρίαινα, το βιβλίο, το μπουκάλι, τα οποία συμβολίζουν την εμπειρία, την σοφία και την αναζήτηση. Τα μπουκάλια μας έχουν αναφορές από τα παλιά πορσελάνινα μπουκάλια των φαρμακοποιών και η επιλογή των χαρτιών και των επεξεργασιών στις εκτυπώσεις έγινε με έμφαση στην απτική εμπειρία ώστε να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις στην πρώτη επαφή με το προϊόν.

Ποιο είναι το δίκτυο διανομής στην Ελλάδα και γιατί πιστεύετε αγκάλιασαν τα προϊόντα οι Έλληνες;

Από το καλοκαίρι του 2015 που κυκλοφόρησαν τα προϊόντα μας είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση από τους επαγγελματίες του χώρου και το καταναλωτικό κοινό.

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, σε όλους του τομείς παρατηρήθηκε μια στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα και την αισθητική αρτιότητα. Αυτή είναι μια πολύ σωστή,  κατά την γνώμη μου στάση, και θα ήθελα να δω να συνεχίζεται και στο μέλλον. Υπάρχει μια τεράστια δυναμική στα εγχώρια προϊόντα και έχουμε κάθε λόγο να τα επιλέγουμε, να τα γνωρίζουμε και να τα γνωστοποιούμε και στους γύρω μας.

Λανσάραμε τη σειρά μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, το καλοκαίρι του 2015 (δημοψήφισμα, capital controls) και παρ’ όλα αυτά είχαμε μια θερμή υποδοχή και μια θετική στάση απέναντι σε ότι παρουσιάσαμε. Με τον καιρό αποκτήσαμε πολλούς φίλους και υποστηρικτές, ακούμε προσεκτικά τα καλά λόγια και τις όποιες παρατηρήσεις και προσπαθούμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση ώστε να εξελισσόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα προϊόντα μας αυτή της στιγμή διατίθενται σε επιλεγμένα barber shops (μπαρμπέρικα) και κομμωτήρια, concept stores, φαρμακεία και σε beauty corners γνωστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων. Μέσα από το εshop μας μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα προϊόντα μας, να τα προμηθευτεί καθώς και να βρει όλα τα σημεία πώλησης στα οποία μπορεί να τα αποκτήσει.

Επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουμε τα νέα της εταιρείας, συστήνουμε καλύτερα τα προϊόντα μας και την χρήση τους και ενημερώνουμε για οτιδήποτε έχει σχέση με την περιποίηση της γενειάδας, των μαλλιών ή του προσώπου, δημιουργώντας μια πολύ ζωντανή σχέση με το κοινό μας.
Ποιες αγορές του εξωτερικού είναι τα δυνατά σας «χαρτιά» και σε ποιες θα θέλατε να εισχωρήσετε το προσεχές διάστημα;

Ήδη έχουμε καταφέρει, χωρίς ιδιαίτερη προβολή και προώθηση, να στέλνουμε προϊόντα σε εννιά χώρες στο εξωτερικό σε ένα δίκτυο με περισσότερα από 85 σημεία διεθνώς, το οποίο συνεχώς επεκτείνεται. Η κύρια παρουσία μας είναι σε ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερες πωλήσεις σε Γαλλία και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ έχουμε και μια αρκετά καλή παρουσία στην Κύπρο. Επίσης ενισχύουμε την παρουσία μας με συμμετοχή στις καλύτερες εκθέσεις του κλάδου και ευελπιστούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όλα αυτά να αποδώσουν τους καρπούς που περιμένουμε. Συνολικά πάντως η αντιδράσεις του κόσμου και στο εξωτερικό είναι πολύ θετικές.

Ποια είναι η ανάπτυξη της εταιρείας από τότε που ξεκινήσατε;

Προσωπικά μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που βγήκαμε στην αγορά ξεκινήσαμε να πουλάμε. Ήταν ένα θετικό σημάδι ότι είχαμε κάτι καλό στα χέρια μας, και αποδείκνυε έμπρακτα ότι η ιδέα μας ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά. Με το τέλος του 2017 είδαμε μια σταθερή ανάπτυξη τζίρου της τάξης του 20% και επίσης αύξηση των εξαγωγών από το 28% στο 35% σε σχέση με το 2016.

Ο στόχος του 2018 είναι το brand HOMMER να «τρέξει» με το ίδιο σταθερό 20% ή και παραπάνω, οι εξαγωγές να αυξηθούν στο 40% του τζίρου με αναλογία μεγαλύτερη στις υπερχονδρικές, και η εταιρεία να έχει συνολικά αύξηση τζίρου λόγω και του δεύτερου brand που θα αντιπροσωπεύουμε, της τάξης του 40%.

Η εταιρεία είναι μέχρι στιγμής 100% αυτοχρηματοδοτούμενη. Ποια είναι τα σχέδια επέκτασης; Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με κάποια άλλη εταιρεία του κλάδου; 

Η εταιρεία Calyndia που έχει το brand HOMMER σύντομα θα αποκτήσει την αποκλειστική αντιπροσωπία μιας παιδικής μάρκας βιολογικών και φυσικών καλλυντικών την οποία δημιουργήσαμε με την ομάδα μας για πελάτη του εξωτερικού. Έχουμε βάλει στο επιχειρηματικό μας πλάνο τη δημιουργία δυο ακόμα brands καλλυντικών σε διαφορετικούς τομείς και με διαφορετικό δίκτυο διανομής, ενώ αναζητάμε στρατηγικό επενδυτή για την ανάπτυξη του HOMMER στο εξωτερικό. Μελλοντικά ίσως υπάρξει και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου brand της εταιρείας, προκειμένου να πάει ακόμα πιο μακριά απ ότι θα μπορούσαμε να το πάμε οι ίδιοι.

Η δημιουργία μια εμπορικής επιχείρισης και μιας μάρκας από το μηδέν είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα, έντονη και πολλές φορές διασκεδαστική διαδικασία που ήδη μου έχει μάθει πολλά και που έχει να μου διδάξει απείρως περισσότερα. Κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι μια νέα περιπέτεια που απαιτεί πολύ και συντονισμένη δουλειά, πιθανότητες αποτυχίας, δυναμική επιτυχίας και σίγουρα νέα γνώση.

Η ρευστότητα και η εξασφάλισή της ήταν από την αρχή μια μεγάλη πρόκληση. Προς το παρόν η εταιρεία χρηματοδοτείται με ιδιωτικά κεφάλαια και ήδη έχουμε καταφέρει να εμφανίσουμε κέρδη παρόλη τη συνεχή ανάπτυξη και τα αυξημένα κόστη προβολής προκειμένου να γίνουν γνωστά  στο ευρύ κοινό τα προϊόντα μας.
Μια μεγαλύτερη εισρροή χρημάτων θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης κάτι που πάντα είναι στα σχέδια και στον προγραμματισμό μας.

Τέλος, με ποια προϊόντα θα θέλατε να εμπλουτίσετε το brand μελλοντικά; 

Το 2017 ολοκληρώσαμε τη σειρά για την περιποίηση της γενειάδας η οποία κυκλοφορεί σε δυο αρωματικές προτάσεις και παρουσιάσαμε στο τέλος του χρόνου και την νέα σειρά προϊόντων για ξύρισμα. Μέσα στο 2018 ετοιμάζουμε τα συμπληρωματικά προϊόντα για τη σειρά styling μαλλιών ενώ παράλληλα θα λανσάρουμε το δεύτερο HOMMER Eau de Toilette μαζί με κάποιους κωδικούς αξεσουάρ.

Στη συνέχεια προχωράμε με τη επέκταση της σειράς περιποίησης προσώπου και σώματος η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Στόχος του προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης σειράς ανδρικών καλλυντικών που θα απαντά με τον δικό μας τρόπο σε όλες τις ανάγκες της ανδρικής περιποίησης.