Honda: «Αυτή θα είναι η χρονιά μας»

Honda: «Αυτή θα είναι η χρονιά μας»
Photo:

Έπειτα από ένα μάλλον προβληματικό 2014, δείτε πως σκοπεύει η εταιρεία να επιστρέψει στις επιτυχίες.

του Ντόρον Λεβίν

Το 2014 είναι μια χρονιά που η Honda Motor Co. θα προτιμούσε για πολλούς λόγους να ξεχάσει. Αυτό αντανακλάται και στο μεγάλο σλόγκαν της εταιρείας για το 2015: «Η χρονιά της Honda».

Φέτος θα είναι μια χρονιά που ο κατασκευαστής αυτοκινήτων θα αρχίσει να πουλάει το πρώτο του αεροπλάνο, το HA-420 Hondajet καθώς και ένα νέο όχημα κυψέλων υδρογόνου, το FCV.

Επίσης, η Honda θα επιστρέψει στη Formula 1 με ένα νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το Acura NSX, ένα υβριδικό supercar που κινείται με αέριο και ηλεκτρικό, και θα κατασκευαστεί σε πολύ μικρούς αριθμούς.

Η Honda ελπίζει ότι το NSX θα ξαναζωντανέψει την τεχνολογική φήμη της εταιρείας. Η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει επίσης το NSX να δώσει ώθηση στο brand image της Acura ως κατασκευαστή αυτοκινήτων και φορτηγών πολυτελείας. Πέρυσι, οι πωλήσεις της Honda στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1%, έναντι μιας αγοράς που είχε συνολική αύξηση 5,9%. Με άλλα λόγια, η μάρκα έχασε μερίδιο αγοράς που κατέληξε στους δύο βασικούς ανταγωνιστές της, την Toyota και τη Nissan.

Σαν μάρκα, η Acura πούλησε 167.843 αυτοκίνητα και φορτηγά πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 1,5%. Η Lexus, η μάρκα πολυτελείας της Toyota αύξησε τις πωλήσεις του κατά 13,7%, η BMW 9,8%, η Audi 15,2% και η Mercedes-Benz 6,5% σε μια αγορά όπως η αμερικανική που λειτούργησε πολύ θετικά για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων πολυτελείας.

Η Honda αναγκάστηκε να ανακαλέσει πάνω από 10 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ για να διορθώσει ένα εν δυνάμει θανατηφόρο πρόβλημα στους αερόσακους της γιαπωνέζικης κατασκευάστριας εταιρείας Takata. Η Honda έχει επιβεβαιώσει 3 θανάτους και 48 τραυματισμούς που συνδέονται με το πρόβλημα.

Οι επενδυτές έχουν επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων ήταν ένας από τους ελάχιστους που δεν είχε μεγάλες ζημιές κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Όμως, οι μετοχές της έπεσαν κατά 17,2% πέρυσι, ενώ ο δείκτης Nikkei 225 ανέβηκε κατά 7,4% και οι μετοχές της Toyota κατά 19,5%.