Η Honda αποκαλύπτει το Civic Type R Concept

Η Honda αποκαλύπτει το Civic Type R Concept

Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο.

Σημείο αναφοράς της Honda στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι η παγκόσμια αποκάλυψη του Civic Type R Concept, που εκφράζει τη στυλιστική και σχεδιαστική κατεύθυνση της πολυαναμενόμενης έκδοσης παραγωγής, η οποία θα παρουσιαστεί το 2015. Το τολμηρό και επιθετικό στυλ του προδίδει τις ισχυρές επιδόσεις για τις οποίες φημίζεται το Type R.

Σύμφωνα με την ομάδα σχεδίασης, πρόκειται για ένα «αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο» και όχι για την έκδοση υψηλών επιδόσεων ενός αυτοκινήτου δρόμου. Το νέο Type R σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη μάρκα, ως το πιο extreme Civic Type R όλων των εποχών. Το λείο και αεροδυναμικό προφίλ του δηλώνει ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο επικεντρωμένο στη λειτουργικότητα και τις επιδόσεις, διατηρώντας όμως την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου δρόμου και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Type R.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο Honda Civic δείχνει τα «δόντια» του στη Γενεύη

Πολλά από τα στυλιστικά στοιχεία εξυπηρετούν λειτουργικούς και όχι μόνον αισθητικούς σκοπούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στην  πίστα του Nurgburgring. Η μείωση της αντίστασης, η πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, η ψύξη και η επίτευξη της βέλτιστης ροής του αέρα ήταν βασικά θέματα που απασχόλησαν την ομάδα σχεδίασης.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια Πρεμιέρα του Honda Vision XS-1

Το εμπρός σπόιλερ είναι σχεδιασμένο για πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, τα κάθετα πλαϊνά φτερά και το σχήμα του εμπρός προφυλακτήρα βοηθούν στη μείωση της αντίστασης και στον έλεγχο της ροής αέρα γύρω από τα εμπρός ελαστικά. Μία κόκκινη λωρίδα που διατρέχει την εμπρός αεροτομή τονίζει το χαμηλό και φαρδύ στήσιμο του Type R.

Επιπλέον, η νέα σχεδίαση των προβολέων με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED και τα οριζόντια φώτα ομίχλης προσδίδουν σφρίγος στη φυσιογνωμία του Type R Concept. Οι πάνω και κάτω αεραγωγοί έχουν μεγαλώσει όπως και οι εξαγωγές στο καπό ώστε να παρέχουν επαρκή ψύξη στον ισχυρό κινητήρα. Τα εμπρός και πίσω φτερά έχουν διευρυνθεί για να χωρέσουν φαρδιά ελαστικά, ενώ έχουν ενσωματωθεί αεραγωγοί για βελτιστοποίηση της ροής αέρα.

Μία ακόμα αξιοσημείωτη εξέλιξη του Concept είναι η νέα πίσω αεροτομή με πίσω φώτα LED ενσωματωμένα στην πίσω πτέρυγα που τονίζει τη φουτουριστική εμφάνιση του Type R. Το σχήμα και η γωνία της διπλής πίσω πτέρυγας προσφέρει πρόσθετη αεροδυναμική πίεση, αποτέλεσμα παρατηρήσεων από εκτενείς δοκιμές στην πίστα.

Διαβάστε ακόμη: Η Honda ξεγελά τα μάτια σας

Τη σχεδιαστική φιλοσοφία αναδεικνύουν ζάντες 20 ιντσών, με κόκκινη στεφάνη, ορατές κόκκινες δαγκάνες φρένων και μία αστραφτερή κόκκινη λωρίδα που εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους του εμπρός σπόιλερ. Τέτοια χαρακτηριστικά επιτείνουν την επιθετική εμφάνιση που υπόσχεται μία ενθουσιώδη οδηγική εμπειρία με το Type R.

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του νέου Concept έγινε στην Ευρώπη με την ομάδα στο R&D κέντρο της Honda στο Swindon, Βρετανία. Η ομάδα σχεδίασης ήταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους παραγωγής, στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία του πρωτοτύπου.

Παράδοση της Honda στους Υπερτροφοδοτούμενους Κινητήρες
Και ενώ λεπτομέρειες για τις επιδόσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, η Honda επιβεβαίωσε ότι το προσεχές Type R θα είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που θα εφοδιάζεται με τους νέους κινητήρες VTEC TURBO της σειράς Earth Dreams Technology. Ο δίλιτρος άμεσου ψεκασμού τετρακύλινδρος turbo αναμένεται να αποδίδει κορυφαία ισχύ τουλάχιστον 280PS και θα πληροί τις προδιαγραφές EURO 6.

Κινητήρες Turbo δεν έχουν εμφανιστεί σε αυτοκίνητα παραγωγής της Honda στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, η εταιρία συνεχίζει ενεργά να εξελίσσει την τεχνολογία turbo, χρησιμοποιώντας την στην αγωνιστική πίστα και σε αυτοκίνητα δρόμου σε άλλες περιοχές του κόσμου. Την περσινή σεζόν του WTCC, η Honda επέστρεψε με επιτυχία στους αγώνες με τον υπερτροφοδοτούμενο HR412E στο Civic των ομάδων Castrol Honda World Touring Car και Zengo Motorsport στο πρωτάθλημα κατασκευαστών της Honda την πρώτη του πλήρη σεζόν.

Δείτε το Civic Type R Concept film στο YouTube: