HSBC: Τι σημαίνει για την Ελλάδα να πάνε όλα καλά στο Eurogroup

HSBC: Τι σημαίνει για την Ελλάδα να πάνε όλα καλά στο Eurogroup
The HSBC bank logo is pictured at a branch office at the Paradeplatz in Zurich February 10, 2015. HSBC Holdings Plc faces investigation by U.S. authorities and an inquiry by British lawmakers after admitting failings by its Swiss private bank that may have allowed some customers to dodge taxes. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW) - RTR4P263 Photo:

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα του χρέους αναφέρει η τράπεζα – Όλα τα σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει εκ νέου σε μια προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση.  Παράλληλα το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει ακόμα ένα νομοσχέδιο με μέτρα, κάτι που λογικά θα «ξεκλειδώσει» κεφάλαια για την Ελλάδα από 9 έως 12 δισ. ευρώ.

Βασικό ερωτηματικό είναι η στάση του ΔΝΤ και αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εφόσον πάρει τις διαβεβαιώσεις που θέλει για το ελληνικό χρέος, το οποίο παραμένει το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, όπως τονίζει η HSBC.

Όπως αναφέρει η λύση που προτάθηκε από το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -και σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC, δεν θα αρκέσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον προσώρας.

Για το θέμα του χρέους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει επισημαίνει ότι «τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου αλλά θα είναι έτοιμος ένας χάρτης για μείωση των πληρωμών της Αθήνας, με στόχο να πειστεί το ΔΝΤ να διατηρήσει τον ρόλο του στο πρόγραμμα».

Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις κατευθυντήριες γραμμές του και η ευρωζώνη δεν θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους έως το 2018 που διαρκεί το πρόγραμμα, ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, αναφέρει η τράπεζα.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανακοίνωση από το ΔΝΤ, που θα αναφέρεται στην πιθανότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά μέτρα (αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου που έχουν ανέλθει στα 6,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στρεβλώνουν την εικόνα).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι μια θετική δήλωση από το ΔΝΤ θα μπορούσε να αρκεί στη Γερμανία, για να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι σημαίνει όμως όλα να πάνε καλά στο Eurogroup:
Η HSBC υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα:

-Θα σημάνει εισροή κεφαλαίων στην οικονομία, ύψους 3-6 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

-Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά εκ νέου ως εχέγγυα στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, η τράπεζα θα μπορούσε να συζητήσει επαναφορά του waiver ήδη από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

-Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης στο QE της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προτού ξεκινήσει τις αγορές, αλλά με τον ESM να συμμετέχει, είναι απίθανο η ΕΚΤ να ισχυριστεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ανεβαίνει στα 5,8 δισ. ευρώ μετά την πληρωμή της 20ής Ιουλίου από την Αθήνα.

Επίσης, μετά από λίγους μήνες, ενδέχεται να καταστεί δυνατή η άρση των capital controls. Εάν όλα τα ανωτέρω συμβούν, θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα γνωρίζουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του χρέους θα είναι στα χέρια του επίσημου τομέα.